Se celebra el Dia Internacional de les persones grans, amb l’objectiu de reduir desigualtats i sensibilitzar sobre els reptes de l’envelliment demogràfic
La sensibilització sobre la prevenció de la desigualtat de la vellesa i l’impuls a les polítiques que afavoreixin l’aprenentatge al llarg de la vida, les polítiques laborals proactives i adaptatives, la protecció social i la cobertura sanitària universal. Són alguns dels objectius marcats per l’ONU per a la celebració del Dia Mundial de les persones grans d’enguany. El desembre de 1990, les Nacions Unides van establir l’efemèride per a cada primer d’octubre, per reflexionar sobre els reptes que comporta l’envelliment demogràfic i vetllar per la seguretat i la dignitat de les persones grans. Per al 2019, i amb el lema “El viatge cap a la igualtat entre edats”, ha establert els següents objectius concrets:
- Destacar que les desigualtats acumulades al llarg de la vida condicionen les diferències en les persones grans.
- Sensibilitzar sobre la necessitat de prevenir la desigualtat de la vellesa.
- Explorar canvis socials i estructurals per informar el desenvolupament de polítiques que afavoreixin l’aprenentatge al llarg de la vida, les polítiques laborals proactives i adaptatives, la protecció social i la cobertura sanitària universal.
- Reflexionar sobre les bones pràctiques i les lliçons apreses en el viatge cap a la fi de la desigualtat de les persones grans i el canvi en el relat i els estereotips relacionats amb la "vellesa".
L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides reconeixen que només es podrà aconseguir un desenvolupament sostenible si és inclusiu de totes les edats. Per garantir la inclusió de les persones grans i reduir les desigualtats cal potenciar totes les dimensions del desenvolupament personal, la qual cosa inclou promoure la participació activa de les persones grans en la vida social, econòmica i política.
El lema d’enguany s’alinea amb l’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) número 10 i se centra en les vies per afrontar i prevenir la desigualtat de les persones grans. L'ODS 10 pretén reduir la desigualtat dins i entre els països i té com a objectiu "assegurar la igualtat d'oportunitats i reduir les desigualtats en els resultats", mitjançant mesures per eliminar la discriminació i "empoderar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, grau de discapacitat, raça, ètnia, origen, religió o estatus econòmic o d'un altre tipus. "
El principi rector del Secretari General de les Nacions Unides és Leaving No-One Behind (No deixant a ningú enrere). Per fer-lo efectiu cal entendre el paper cabdal de la demografia en el desenvolupament sostenible i que les dinàmiques poblacionals condicionen els reptes clau de desenvolupament en el segle 21. Si la nostra ambició és “Construir el futur que volem”, hem de tenir en compte que es calcula que l’any 2030 hi haurà a Catalunya al voltant de 400000 persones majors de 65 anys més que ara. I que sovint, les desigualtats de les persones grans reflecteixen les diferències acumulades al llarg de la vida i que són degudes a factors com: ubicació, sexe, estat socioeconòmic, salut, ingressos, etc. És a dir, la manera com les persones es fan grans depèn de diferents factors: factors individuals com ara la genètica, els estils de vida, els canvis relacionats amb l’edat, les malalties i també factors relacionats amb l’entorn com els relacionats amb l’habitatge, el suport social, el transport i tecnologia assistencial.
Aquestes dades demanen molta atenció i iniciar, impulsar o desplegar diverses iniciatives per abordar els canvis que apareixeran a nivell sanitari i social. Per envellir de manera saludable cal posar èmfasi en aspectes com ara:
- Canviar la manera en com la societat entén fer-se gran i envellir
- Crear entorns favorables per a les persones grans
- Adequar els sistemes de salut a les necessitats de les persones més grans; prioritzar la prevenció, millorar la coordinació
El viatge cap a la igualtat entre edats
Què podeu fer per celebrar-lo?
El dia és especial per a persones de tot el món. Entitats públiques i privades, associacions, institucions i totes les persones estan convidades a adherir-se a aquesta commemoració i a involucrar-se en el desenvolupament d'una societat apta per a totes les edats.
En els dies al voltant de l’1 d’octubre se celebren a tot el mon diferents activitats relacionades amb el tema des de diferents vessants
El Dia Internacional de les persones grans d’enguany emfasitza (i) el sector assistencial, com a contribuïdor del treball digne (ii) l’aprenentatge al llarg de la vida i polítiques laborals proactives i adaptatives (iii) cobertura sanitària universal i (iv) mesures de protecció social.
Xifres d’interès a Catalunya
Dades 2017 Població centenària 1950 persones : 350 homes i 1600 dones
Dades 2018 Persones de 80 anys i més 6,1% del total de la població: 460473 persones
Dades 2018 Persones de 65 anys i més 1417311: 809450 dones i 607861 homes
S’estima que d’aquí a l’any 2030 el nombre de persones de 65 anys i més augmentarà en unes 400000 persones.
Gràfica 1: Enquesta de Salut de Catalunya 2018. Percepció positiva de l’estat de salut per grup d’edat i sexe.
Any 2030. Estimació (projecció poblacional) de persones de 65 anys i més |
Percentatge persones de 65 anys o més del total de població |
Nombre de persones de 65 anys o més |
Escenari baix |
22,89 |
1.729.885 |
Escenari mitjà |
22,29 |
1.785.025 |
Escenari alt |
21,80 |
1.830.907 |
Font: IDESCAT