La transcendència del treball coordinat i transversal entre els diferents àmbits que aborden la prevenció i el control de la incidència de les infeccions de transmissió sexual (ITS) va ser un dels eixos remarcables de la XVI Jornada d’Actualització en ITS celebrat a Lleida el 16 de maig. Aquesta línia és precisament l’objectiu del grup de treball en ITS de Lleida, organitzador de la Jornada, que integren l’ASPCAT, el Servei Català de la Salut, l’Institut Català de la Salut, l’Associació Antisida i l’Ajuntament de la capital del Segrià.

En la primera part de la sessió, que va acollir gairebé 100 professionals a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de Lleida, es van donar a conèixer experiències territorials en la prevenció i abordatge de les ITS:
- La situació del VIH a la regió sanitària, la vigilància activa de les ITS que es realitza des del Servei de Microbiologia, i les ITS que travessen fronteres, per part de professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV).
- La importància de la prevenció primària del VPH, per part del Servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Lleida.
- Mites i debats relacionats amb el treball sexual masculí, amb la intervenció de l’Associació Antisida de Lleida.
A continuació, per tal de fomentar la participació dels assistents, es van impartir dos tallers sobre les eines educatives enfront de la prevenció de les ITS i sobre casos pràctics relacionats amb les lesions vulvars i condilomes. I per acabar, la jornada va concloure amb la conferència “Sífilis: art i ciència”.
En el decurs de la jornada es va evidenciar la importància l’abordatge intersectorial de les ITS per tal de garantir l’accés a la prevenció i tractament a tota la població.