
L’experiència en gestió del coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha estat àmpliament apreciada durant el VIII Congrés Internacional EDO celebrat a la Universitat Autònoma de Barcelona del 4 al 6 de juny. En aquest Congrés, organitzat pel Centre de Recerca i Estudis per al Desenvolupament Organitzatiu (CRiEDO) de la UAB, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i el Centre d’estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), hi han participat més de 400 professionals de tot el món i ha comptat amb prestigiosos ponents (programa).
El lema del Congrés ha estat Impacte de la Intel·ligència Artificial en la gestió del coneixement i de les organitzacions a la Societat 5.0. Entre els objectius del Congrés hi havia el d’analitzar i debatre sobre nous plantejaments i les estratègies utilitzades en els processos de creació i gestió del coneixement col·lectiu a la societat 5.0; també el de valorar nous formats d’aprenentatge, intel·ligència col·lectiva i participació social en el desenvolupament dels professionals i les organitzacions.
En aquest context, el responsable de Gestió del Coneixement de l’ASPCAT, Daniel Giménez, va participar com a docent en el taller Les paraules justes: Com promoure l'aprenentatge social amb Comunitats de Pràctica. Aquest era un taller dramatitzat sobre com i per què posar en marxa l'aprenentatge social i situat a través de comunitats de pràctica (CoP). I és que CoP enfronten barreres significatives com la dificultat d'explicar a l'alta direcció els seus beneficis en innovació i eficiència. Per a Giménez, la simple bona voluntat dels impulsors i marcs cognitius distants a l'organització poden ser obstacles difícils de superar.
Giménez, a més, va participar en la taula rodona Relleu de lideratges a les comunitats de pràctica: el que hem après després. En aquesta conversa temàtica va quedar clar que les CoP són una realitat a les administracions públiques des de fa més de vint anys. Tot i això, només hi ha hagut tres experiències aplicades que s'han mantingut de forma permanent. Són les CoP del Programa Compartim del Centre d´Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, les CoP de l´Institut Andalús d´Administració Pública i les CoP de l’ASPCAT. El debat va girar al voltant de diferents històries reals que els participants d'aquesta conversa han experimentat i que van servir com a referent per a la conversa sobre les condicions que faciliten la creació i la sostenibilitat de les comunitats de pràctica.