
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES), Berta Suarez, cap d’àrea del CCAES, i Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties Infeccioses (ECDC) portarà a Barcelona la pròxima conferència científica europea sobre epidemiologia aplicada a les malalties infeccioses (ESCAIDE), que en l’edició 2022 s’ha celebrat a Estocolm. Aquesta conferència anual té com a objectiu reforçar la prevenció i el control de les malalties transmissibles mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències científics en totes les àrees aplicades a l’epidemiologia de les malalties infeccioses, la microbiologia de la salut pública i els camps científics relacionats. És, a més, un fòrum on els experts discuteixen i debaten els avenços científics i els reptes actuals de salut pública.
L’ESCAIDE és un esdeveniment per atendre tota la comunitat de científics i professionals dedicats a la prevenció i el control de malalties infeccioses, a la UE/EEE i a escala mundial. Això inclou, entre d’altres, especialistes en epidemiologia, veterinària, microbiologia, medicina, professionals de la salut pública, especialistes en comunicació, modelisme, estadística, científics socials i responsables polítics que poden, en aquest esdeveniment, enfortir i ampliar la xarxa humana de tots els implicats en aquest camp, així com oferir oportunitats de desenvolupament professional als seus becaris i estudiants.
La conferència inaugural es va dur a terme a Estocolm l’any 2007, a la seu de l’ECDC. Des de llavors, la conferència s’alterna entre la capital escandinava i una ciutat d’un estat membre de la UE/EEE.
L’any 2023, la nova seu de la conferència serà la ciutat de Barcelona i, a la presentació aquest any a Estocolm per part de la directora de l’ECDC, Andrea Hammon, hi van assistir Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES), Berta Suarez, cap d’àrea del CCAES, i Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. La conferència es farà al mes de novembre i es preveu que hi assisteixin unes 600 persones presencialment i 2.000 en línia.
El contingut científic de la Jornada consisteix principalment en la realització de sessions plenàries i presentacions orals i de pòsters de resums, les quals constitueixen una plataforma per compartir els avenços científics. Paral·lelament s’organitzen activitats addicionals de tipus formatiu, com ara l’EPIET Alumni Network o científic, organitzades per la revista Eurosurveillance, i que tenen molts formats per crear oportunitats dinàmiques per al desenvolupament d’habilitats, la creació de xarxes i l’intercanvi de coneixements.