La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Regió sanitària organitza activitats arreu del territori i crida a la participació per trobar estratègies antitabac.
Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central ha organitzat una activitat en el marc de la Setmana sense Fum. L’objectiu és sensibilitzar la població sobre els perjudicis de fumar. Sota el lema “Recupera la inspiració”, centenars de persones han participat en l’activitat opinant sobre les opcions més eficaces que es podrien implementar per evitar el tabaquisme.
Durant la Setmana sense Fum, que se celebra del 24 al 31 de maig i que enguany arriba a la vintena edició, la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central ha organitzat una activitat comuna al territori per visibilitzar la problemàtica del tabaquisme. Enguany s’ha observat un repunt en la població de 15 a 44 anys en tots dos sexes que trenca amb la dinàmica de descens de prevalença de consum dels últims set anys (dades de l’Enquesta de salut de Catalunya.
Amb aquesta idea, i seguint el lema “Recupera la inspiració” de la Setmana sense Fum, s’han dissenyat arbres pulmonars amb dos pulmons ben diferenciats que es fan ressò del missatge de l’OMS, que aquest any s’ha centrat en el missatge de la salut pulmonar: de la mateixa manera que els pulmons són indispensables per a la vida, la cura del medi ambient també ho és per a la salut del planeta. Amb aquest doble missatge, un dels pulmons representa un arbre verd, amb fulles i d’aspecte saludable. En aquest pulmó verd, s’hi veuen fotos de paisatges i ambients sans, en contraposició amb els missatges que es llegeixen a l’altre pulmó, representat com un arbre amb branques seques i mortes, amb fotos que mostren els efectes del tabac en diferents situacions, i amb uns missatges que evidencien els perills tant en el medi ambient com en les llars i en les persones.
Al costat dels pulmons s’han col·locat unes bústies per tal que la població opini sobre quines podrien ser les estratègies més eficaces per fer front al tabaquisme i, ja que, segons els resultats que recull l’enquesta de la Setmana sense Fum d’aquest any, més del 80% dels fumadors han intentat deixar de fumar alguna vegada, la qual cosa sembla indicar que fins i tot els fumadors creuen que el tabaquisme és un problema. Se li ha demanat l’opinió a tothom, independentment de la relació que tinguin amb el tabac (mai han fumat, són fumadors actius, esporàdics o exfumadors).
Com a “recompensa” per participar en l’activitat, s’han regalat punts de llibre amb les imatges i missatges que es llegien enganxades als pulmons. Igualment, s’ha ofert la Guia d’ajuda per deixar de fumar a les persones fumadores i a les no fumadores que conviuen amb persones que fumen.
Cal remarcar que la majoria de les persones que han participat consideren importants o molt importants les accions de sensibilització que es duen a terme enfront del tabaquisme.
Aquesta activitat de la Xarxa s’ha realitzat a les sis capitals de la Catalunya Central, en moltes àrees bàsiques de salut i en altres espais ̶ com ara recintes esportius tant públics com privats ̶ en algun municipi, i hi han participat centenars de persones de totes les edats.
Amb les dades recollides, la Xarxa elaborarà un informe i un recull amb totes les activitats que s’han fet al territori. Aquests informes es podran consultar pròximament a l’espai de la Xarxa de la pàgina web de l’Agència de Salut de Catalunya.
La Setmana sense Fum ha estat tot un èxit de participació gràcies a la implicació de tothom. La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central la formen professionals de les àrees bàsiques de salut, hospitals, oficines de farmàcia, serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva, ajuntaments, universitats, associacions i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.