Divendres 17 de maig. 10:30 a 14:30. Sala de Graus de la Facultat de Veterinària (UAB)

La inspecció post mortem que efectua el col·lectiu veterinari d’escorxador és una part important dels controls oficials relatius a la carn fresca i, com a tal, és un dels elements que condiciona que es dictamini com a apta o no per al consum humà i que s'hagin de notificar les malalties de declaració obligatòria.
Des de l’any 2008, en el marc dels programes de Gestió del Coneixement de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), les comunitats de pràctica (CoP) porten a terme un projecte de treball i aprenentatge col·laboratiu. Els integrants de cada CoP treballen en equip, aprenen els uns dels altres i plasmen la seva feina en documents a l'abast de tothom.
Dues d’aquestes CoP formades per veterinaris i veterinàries oficials d’escorxador (VOE) han creat el Manual de suport per al dictamen de carns fresques d’aviram i el Manual de suport per al dictamen de carns fresques de conill . D’altra banda, una tercera CoP ha creat la Guia d’inspecció de carn de caça major i el Manual de laboratori de triquina. Tots tres treballs resolen una necessitat professional que facilita la important tasca de control oficial que realitza el col·lectiu veterinari a l’ASPCAT.
El seminari té com a propòsit reivindicar la tasca fonamental que desenvolupen els veterinaris i les veterinàries oficials d’escorxador i, alhora, donar a conèixer els seus treballs col·laboratius. Té un caràcter teòric i pràctic i un plantejament de casos pràctics, discussió i resolució… S'enfoca al coneixement del treball de les CoP i a la participació mitjançant l'ús dels manuals elaborats per les CoP.
Objectius:
Actualitzar els coneixements en matèria d'inspecció i dictamen de les carns fresques de les espècies aviària i cunícola, així com de les carns de caça major, utilitza com a referència la legislació vigent i el treball elaborat per les tres CoP.
- -Conèixer i aprendre a usar els manuals de suport per al dictamen de carns fresques de l'espècie aviària, cunícola i caça major.
- Fer esrvir les fitxes dels manuals com a suport pràctic per a la inspecció post mortem i ajuda per al dictamen.
- -Reflexionar sobre el paper de la professió veterinària en els escorxadors, sales d’especejament de carns i sales de tractament de carn de caça.
Programa:
- Presentació de la jornada (Manel López-Bejar. Degà de la Facultat de Veterinària i Carmen Chacón. Subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut. ASPCAT)
- La veterinària de Salut Pública als escorxadors (Lluis Picart. Cap del Servei de Veterinària. Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut. ASPCAT)
- Gestió del coneixement, treball i aprenentatge col·laboratiu en una CoP (Daniel Giménez. Responsable de Gestió del Coneixement. ASPCAT)
- Caça major i triquina: Guia d’inspecció de carn de caça major i Manual de laboratori de triquina (Ignasi Garrido. VOE. Subdirecció Regional a Girona. ASPCAT)
- Espècie aviària: Manual lesional de suport per al dictamen de carns fresques (Ildefonso Ortín. Subdirecció Regional a Barcelona. ASPCAT)
- Espècie cunícola: Manual lesional de suport per al dictamen de carns fresques (Jordi Vendrell. Responsable dels Serveis VOE al Baix Ebre. Subdirecció Regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. ASPCAT)
- Presentació del nou sistema de visualització dels manuals d’escorxador de les CoP (Antoni Colomer. VOE. Subdirecció Regional a Lleida, Alt Pirineu i Aran. ASPCAT)
- Taula rodona: “El perquè i per a què dels veterinaris i les veterinàries oficials d’escorxador”
- Cloenda
Inscripcions:
Registrat de forma presencial aquí https://forms.office.com/e/PWHj4waGuE
Personal del Departament de Salut: inscripció també via ATRI (Codi: 160122/2024-1)
Destaquem