
“Repercussions del canvi climàtic en la seguretat i salut en el treball” és el lema d'enguany del Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el treball que se celebra el 28 d’abril. La feina és un determinant essencial de la salut de les persones i qualsevol factor que empitjori les condicions de treball té una repercussió negativa sobre la salut de la població.
La OIT, a l’informe “Ensuring safety and health at work in a changing climate” (“Garantir la seguretat i la salut en el treball en un clima canviant”), afirma que el canvi climàtic ja està tenint importants repercussions en la seguretat i salut dels treballadors de totes les regions del món.
Si bé el canvi climàtic afecta tot el planeta, té una incidència molt clara sobre el món laboral i les persones treballadores. Aquestes són, en molts casos, per raó del seu treball, les més exposades als seus efectes, a causa dels períodes d’exposició més llargs i de major intensitat que la població general. La calor excessiva, la radiació ultraviolada, la contaminació de l’aire, l’augment de malalties transmeses per vectors o fenòmens meteorològics extrems entre d’altres, són factors que, clarament, poden deteriorar les condicions de treball i afavorir l’augment de problemes de salut derivats de la feina. Poden provocar afeccions respiratòries, problemes cardiovasculars, accidents de treball, càncers o problemes de salut mental.
Abordar els efectes nocius del canvi climàtic en l’àmbit laboral és una mesura essencial per fer realitat el dret fonamental a un treball en un entorn segur i saludable i, en definitiva, el dret a la salut.
El Departament de Salut, mitjançant el Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral i la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral, treballa amb aquesta finalitat des de diferents marcs. En són exemples el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026, el PINSAP (Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública) i el Pla Operatiu per prevenir els Efectes de la Calor sobre la Salut (POCS), en el que hi participen més d’una quinzena d’entitats.
Aquests marcs afavoreixen el treball conjunt i sinèrgic entre els diferents actors amb responsabilitat en salut laboral, especialment Administració, empreses i agents socials, per a implementar polítiques i actuacions que donin resposta a les necessitats de seguretat i salut derivades del canvi climàtic.