
Segons la FAO, un sistema alimentari sostenible és aquell que proporciona seguretat alimentària i nutrició per a tothom, de tal manera que les bases econòmiques, socials i ambientals per generar seguretat alimentària i nutrició per a les generacions futures no estiguin compromeses. Això significa que és rendible a tot arreu (sostenibilitat econòmica); que té amplis beneficis per a la societat (sostenibilitat social) i que té un impacte positiu o neutre en el medi natural (sostenibilitat ambiental).
Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible durant tot l’any 2021, recollint el testimoni del Pacte de Milà, seu de la primera Cimera Global de Ciutats per a l’Alimentació Sostenible al 2015.
Aquesta celebració va més enllà dels límits de la ciutat per arribar a tota la regió metropolitana amb l’objectiu de projectar-se al món com un dels grans pols globals d’impuls a l’alimentació sostenible. Inclou el desenvolupament de més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà des de començaments d’any fins al desembre, amb quatre grans objectius:
- Impulsar dietes més saludables i sostenibles per a tothom.
- Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat.
- Combatre l’emergència climàtica a la metròpolis de Barcelona i facilitar una transició agroecològica a la ciutat amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
- Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials.
La Capital de l’Alimentació Sostenible a Barcelona és una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta.