
Ostreopsis cf ovata
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), colabora amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), en la campanya per conscienciar els professionals sanitaris i la ciutadania dels riscos per a la salut associats a les floracions de l'alga Ostreopsis a les platges de la costa catalana. Aquesta campanya té com a objectiu facilitar que els professionals sanitaris estiguin ben informats i puguin oferir una resposta adequada en cas d'episodis de floracions d'Ostreopsis.
Informació de la Campanya
En resposta a l'augment de les proliferacions d'Ostreopsis durant els mesos d'estiu, s'ha elaborat una sèrie de documents informatius per distribuir entre els professionals sanitaris, els socorristes i les institucions locals de les zones afectades. Aquests materials inclou informació a professionals sanitaris mitjançant un document destinat a informar els professionals de la salut (incloent Salut Pública, farmàcies, Centres d’Atenció Primària i 061 Salut Respon) així com els socorristes i la Creu Roja sobre els efectes de l'alga Ostreopsis i les mesures preventives a seguir. Aquest document ha estat elaborat conjuntament per l'ASPCAT, l'ACA i l'ICM-CSIC.
Vigilància Ambiental
L'Agència Catalana de l'Aigua, amb la col·laboració de l'ICM-CSIC, realitza cinc mostrejos en 22 punts del litoral català durant els mesos de juliol i agost per monitoritzar la presència i concentració de l'alga. Els resultats es comuniquen periòdicament als ajuntaments corresponents per adoptar les mesures necessàries.
Efectes sobre la Salut
Les proliferacions d'Ostreopsis s'han relacionat amb irritacions respiratòries lleus en banyistes, vianants i residents de primera línia de mar. Els símptomes més comuns inclouen:
- Picor als ulls, nas i gola
- Gust metàl·lic a la boca
- Mucositat nasal
- Tos seca
- Cremor a la tràquea
- Dificultat per respirar
- Febre
- Malestar general
Els símptomes solen desaparèixer en 2-6 hores després d'allunyar-se de la platja. També es podrien produir afeccions dèrmiques. S’ha observat en alguns casos infecció de ferides cutànies, amb inflamació i dolor, coincidint amb el bany en zones on prolifera l’Ostreopsis.
La població més vulnerable són les persones amb antecedents de patologies respiratòries, dermatològiques, oftalmològiques i/o al·lèrgiques.
Mesures Preventives
- Es recomana als usuaris de les platges seguir aquestes mesures per evitar afeccions:
- Rentar-se les mans i la cara amb aigua dolça després de banyar-se.
- Dutxar-se amb aigua dolça
- Allunyar-se de la platja en cas de presentar símptomes i dirigir-se al punt de socorrisme o CAP.
- Minimitzar l'exposició als aerosols marins, reduint si cal les hores de platja o allunyant-se de la primera línia.
Informació relacionada: Platges Cat