Un estudi de la Universitat Autònoma de Madrid ha trobat que el consum de risc d'alcohol en població jove està associat amb canvis emocionals, cognitius i cerebrals que podrien augmentar la vulnerabilitat a una futura addicció.

El consum d'alcohol és un problema de salut pública. A Catalunya, segons les dades de l’enquesta ESTUDES del 2021, l’edat mitjana d’inici del consum se situa al voltant dels 14 anys i més d’una cinquena part dels menors d’edat en fan consums intensius.
La Universitat Autònoma de Madrid (UAM) ha publicat un estudi en el qual ha trobat que el consum de risc d'alcohol a aquestes edats està associat amb canvis emocionals, cognitius i cerebrals que podrien augmentar la vulnerabilitat a una futura addicció.
L'estudi, publicat a Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry, va analitzar 82 joves amb una edat mitjana de 18 anys, mitjançant qüestionaris de regulació emocional i impulsivitat, avaluacions neuropsicològiques i electroencefalogrames per mesurar l'activitat cerebral. Els investigadors van trobar una relació entre la ràtio d'ones theta/beta i la impulsivitat, suggerint un baix control cognitiu en joves amb consum de risc. Els canvis cerebrals són més pronunciats en nois que amb noies, indicant una possible major vulnerabilitat masculina.
Els autors de l'estudi subratllen la necessitat de realitzar més investigacions per comprendre millor aquests canvis i així poder millorar la prevenció i tractament del consum de risc d'alcohol en aquest grup d'edat.
Més informació:
Sampedro-Piquero P, Buades-Sitjar F, Capilla A, Zancada-Menéndez C, González-Baeza A, Moreno-Fernández RD. Risky alcohol use during youth: Impact on emotion, cognitive networks, and resting-state EEG activity. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2024 Jun 8;132:110994. doi: 10.1016/j.pnpbp.2024.110994. Epub 2024 Mar 19. PMID: 38514039.