El calendari de vacunacions sistemàtiques vigent a Catalunya és el que regula el Decret 95/2014, d’1 de juliol, pel qual s’estableix el calendari de vacunacions sistemàtiques. Aquest ha estat modificat per diverses ordres, que han introduït canvis en les recomanacions d’algunes de les vacunes i immunitzacions incloses en el calendari. La darrera modificació s’ha efectuat mitjançant l’Ordre SLT/261/2024, de 26 de desembre, per la qual s'actualitza el calendari de vacunacions sistemàtiques.
En aquesta darrera modificació s’han incorporat els canvis següents:
- S’introdueix al calendari la recomanació de la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) en els infants menors de 12 mesos, durant la seva primera temporada epidèmica del VRS:
- En infants nascuts abans de l’inici de la temporada epidèmica del VRS (nascuts i nascudes entre abril i setembre): durant el mes de setembre-octubre.
- En infants nascuts durant la temporada epidèmica del VRS (nascuts i nascudes d’octubre a març): preferentment abans de l’alta hospitalària després del naixement.
Addicionalment, també se’n recomana l’administració als infants d’alt risc:
- Fins als 12 mesos d’edat, en prematurs de menys de 35 setmanes (incloent-hi els d’edat gestacional de menys de 29 setmanes).
- Fins als 24 mesos d’edat, en infants amb malalties cròniques o d’alt risc.
En tots aquests infants amb condicions d’alt risc s'ha d’administrar una dosi de nirsevimab a l'inici de cada temporada del VRS. Si ja han rebut una dosi en la temporada anterior, en podran rebre una altra, sempre que no superin l’edat màxima recomanada.
- S’incorpora la recomanació de la vacunació contra el rotavirus a tots els infants nascuts a partir del gener de 2025. S’han de vacunar als dos mesos d’edat, seguint les pautes actualitzades per cadascuna de les vacunes disponibles.
- Se substitueix la dosi de la vacuna Td dels 14 anys per una dosi de la vacuna dTpa als 11-12 anys. Per aquest motiu, cal fer repesca de tots els infants entre 11-12 anys i 14 anys no vacunats prèviament segons les recomanacions amb la vacuna dTpa. Cal tenir en compte que:
- Una dosi de dTpa administrada a partir dels 10 anys substitueix la dosi de dTpa dels 11-12 anys, per tant, no caldrà administrar-la a aquesta edat.
- Si s’ha administrat alguna dosi prèvia de Td o dTpa com a dosi de record, cal respectar un interval mínim d'1 any abans d'administrar la de dTpa.
- L’edat màxima per a l’administració d’aquesta dosi de dTpa és als 18 anys, inclosos.
- S’adapten les recomanacions de vacunació amb la vacuna dTpa per a dones embarassades a partir de les 27 setmanes, preferentment entre les setmanes 27 i 32, per tal de garantir la protecció dels nadons contra la tos ferina al més aviat possible.
- En cas d’haver-la rebut, aquesta vacuna substitueix la dosi de Td dels 40 anys i, per tant, no caldrà administrar-la.
- S’adapta la recomanació de la vacuna antipneumocòccica conjugada 20 valent per a persones de 65 anys, a vacuna antipneumocòccica conjugada.
Addicionalment, als canvis introduïts al calendari, s’adapta la pauta de la vacuna contra el VPH per als nois i noies d’11-12 anys (sisè de primària) amb pauta d’una única dosi (ja vigent). A més, a partir del mes d’abril, s’ha de fer repesca de:
- Tots els nois fins als 18 anys d’edat, inclosos.
- Totes les noies fins als 25 anys d’edat, inclosos tal com s’ha fet fins ara.
Les vacunes de nova incorporació s’administren a partir de l’entrada en vigor del nou calendari, sense efecte retroactiu ni necessitat de vacunació de rescat, excepte en casos en què la situació epidemiològica ho requereixi. Per tant, en aquests moments, no s’han de tornar a vacunar els infants que hagin rebut la vacuna Td als 14 anys.
IMMUNITZACIÓ CONTRA EL VIRUS RESPIRATORI SINCICIAL (VRS)
Durant la temporada 2025-2026, es manté la recomanació de la immunització contra el VRS. Les recomanacions es publicaran abans de l’inici de la temporada.
VACUNA CONTRA EL ROTAVIRUS
Actualment, hi ha dues vacunes autoritzades que protegeixen contra el rotavirus, cadascuna amb pautes de vacunació diferents (RV5 i RV1). L’any 2025 s’ha d’utilitzar la vacuna Rotarix® (RV1):
Taula 1. Vacuna Rotarix
Via d’administració |
Oral. |
Posologia |
Dues dosis, als 2 i 4 mesos d’edat. L’edat mínima de la primera dosi és a les 6 setmanes d’edat i la segona preferentment abans de les 16 setmanes d’edat (sempre s’ha de finalitzar abans de les 24 setmanes d’edat). Es pot administrar als infants prematurs de 27 setmanes o més de gestió. |
Interval mínim entre dosis |
4 setmanes. |
Contraindicacions |
Hipersensibilitat al principi actiu, a algun dels excipients o a una dosi anterior de la vacuna. Història prèvia d’invaginació intestinal. Malformació congènita gastrointestinal no corregida que predisposi a patir una invaginació intestinal. Immunodeficiència combinada greu o sospita de tenir immunodeficiència. Persones afectades per intolerància hereditària a la fructosa, deficiències de sacarasa-isomaltasa i malabsorció de glucosa-galactosa. L’assaig clínic realitzat amb un nombre limitat de nens VIH positius asimptomàtics o lleugerament simptomàtics als quals se’ls va administrar RV1 no va mostrar problemes aparents de seguretat. |
Advertències i precaucions |
Es recomana valorar el risc i benefici de l’administració de la vacuna en els casos següents: - Malalties gastrointestinals actives (inclosa la diarrea crònica) o el retard en el creixement. - Població infantil immunocompromesa. Si el lactant conviu amb una embarassada o amb una persona immunodeprimida, es pot administrar la vacuna. Es recomana que els contactes tinguin especial cura en el rentat de mans després de canviar els bolquers, ja que s’ha documentat l’excreció del virus vacunal per femta. Es recomana posposar l’administració de la vacuna fins a la recuperació clínica si el lactant presenta: · Diarrea o vòmits. · Malaltia aguda moderada o greu, amb febre o sense. · Febre alta (≥38,5 ºC axil·lar o 39 ºC rectal). |
Reaccions adverses |
Les vacunes són ben tolerades i poc reactogèniques. Les reaccions més freqüents són la diarrea i la irritabilitat. S’associa a un petit increment del risc d’invaginació en els primers 7 dies després de la primera dosi (1-6 casos per 100.000 vacunats). |
Excipients amb efecte conegut |
Cada dosi conté 1,073 mg de sacarosa, 34 mg de sodi, 10 micrograms de glucosa i 0,15 micrograms de fenilalanina. |
Podeu trobar més informació sobre la vacuna a la fitxa tècnica.
En cas que sigui necessària la intercanviabilitat de les vacunes RV5 (Rotateq®) i RV1 (Rotarix®), el criteri general és que si una de les dosis de vacuna és la vacuna RV5, la pauta de vacunació ha de ser de 3 dosis amb un interval de 4 setmanes entre dosis:
Taula 2. Pautes de vacunes entre Rotateq® i Rotarix®
Dosi 1 |
Dosi 2 |
Acció |
RV5 |
RV5 |
Dosi addicional amb RV5 o RV1 |
RV5 |
RV1 |
Dosi addicional RV5 o RV1 |
RV1 |
RV5 |
Dosi addicional amb RV5 o RV1 |
RV1 |
RV1 |
Pauta completa. No són necessàries més dosis d’RV1 ni RV5 |
Si no es pogués determinar el preparat administrat prèviament, també cal completar la pauta amb qualsevol de les vacunes disponibles fins a un total de 3 dosis.
Cal tenir en compte que, si el lactant supera l’edat màxima per a l’administració de la dosi final de la vacuna, no s’ha de continuar amb les pautes. Els terminis màxims d’administració són els següents:
- Abans de les 24 setmanes de vida per a la dosi final si s'empra Rotarix® (23 setmanes + 6 dies).
- Abans de les 33 setmanes d'edat si és RotaTeq® (32 setmanes + 6 dies).
VACUNA CONTRA EL VPH
A partir d’abril, es podrà iniciar la repesca de tots els nois no vacunats prèviament, nascuts a partir de l’any 2007 (fins als 18 anys, inclosos). Es recorda que la pauta actual preveu l’administració d’una única dosi en tots els menors de 25 anys inclosos, excepte en casos excepcionals.
VACUNA dTpa
La vacunació dTpa s’ha de fer principalment als centres educatius per tal de facilitar-hi l’accessibilitat a les famílies d’alumnes de 6è de primària i aconseguir cobertures més elevades. Addicionalment, tenint en compte el canvi en l’edat d’administració, durant el curs 2024-2025, s’han de captar els adolescents no vacunats entre els 11-12 anys i els 14 anys, a 1r i 2n d’ESO, als centres educatius.
Pròximament, s'actualitzaran les noves recomanacions a l’ECAP.
Febrer de 2025