El 7è Simposi ICO-OMS reuneix a Bellvitge experts de tot el món per abordar els reptes actuals en la lluita contra el tabaquisme.

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han celebrat, el 9 de desembre a Bellvitge, el 7è Simposi sobre Control del Tabac, amb el lema “Taking decisive action in tobacco control” (“Prenem accions decidides sobre control del tabac”). Durant la jornada, experts internacionals han debatut sobre els avenços i els reptes en la lluita contra el tabaquisme, amb èmfasi especial en la necessitat d'una acció coordinada i urgent per protegir la salut pública.
Per una “societat crítica” amb el tabac
Esteve Fernández, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, ha destacat el compromís de les autoritats catalanes i espanyoles en la lluita contra el tabaquisme. El màxim responsable de l’ASPCAT ha recordat que es treballa en una nova legislació per regular els nous productes del tabac i els espais lliures de fum. “Som en un bon moment per aconseguir nous avenços”, apunta.
Fernández ha compartit la satisfacció per l'evolució del simposi al llarg dels anys i ha destacat l’enfocament internacional i la participació de joves investigadors que té ara mateix. “Aquest simposi és una prova que les coses poden millorar i que la recerca, l'acció política la salut pública poden actuar conjuntament per a un objectiu comú”, afirma.
Per la seva banda, el director general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, Pedro Gullón, ha subratllat la importància de crear aliances entre investigadors, responsables polítics i societat civil per avançar en el control del tabac. “No n'hi ha prou amb la voluntat política ni amb l'evidència científica”, afirma. “Necessitem una societat crítica contra el tabac que ens ajudi a generar el poder necessari per implementar polítiques efectives”.
Gullón també ha detallat els objectius del govern espanyol en el control del tabac, que inclouen la reducció del nombre de persones que comencen a fumar, l'ajuda per deixar de fumar, la protecció dels no fumadors i el medi ambient i l’impuls a la recerca. A més, ha anunciat que a principis de 2025 està prevista l'aprovació d'una nova legislació que reguli els nous productes del tabac, com les cigarretes electròniques i les bossetes de nicotina. Així mateix, assegura que l'any que ve s'aprovarà una nova llei sobre espais lliures de fum.
20 anys del CMCT: balanç i perspectives de futur
En la jornada s’ha fet una revisió dels èxits i els desafiaments del Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac (CMCT), que l'any que ve celebrarà el 20è aniversari. Sara Hitchman, de la Secretaria del CMCT, ha destacat la importància d'aquest tractat com a marc per a l'acció dels estats i de la cooperació internacional. Tot i això, adverteix que “encara queda molt per fer” per accelerar la implementació del CMCT a tot el món.
La indústria del tabac: un obstacle persistent
Un dels principals obstacles per al progrés en el control del tabac és la interferència persistent de la indústria del tabac. Armando Peruga, investigador de l'IDIBELL, ha alertat sobre les noves estratègies de la indústria per normalitzar-ne la presència en els debats sobre polítiques de salut pública: “ens volen fer creure que ara formen part de la solució, però el seu veritable objectiu continua sent protegir els seus beneficis”.
Nous productes, nous reptes
L'aparició de nous productes del tabac, com les cigarretes electròniques i les bossetes de nicotina, planteja nous reptes per a la salut pública. Els experts coincideixen en la necessitat d'una regulació més estricta d'aquests productes, especialment pel que fa a la seva comercialització i promoció entre els joves. Ranti Fayokun, de l'OMS, subratlla “les cigarretes electròniques no són una alternativa segura al tabac” i insta els governs a prendre mesures per prevenir el seu ús entre els joves.
Entorns lliures de fum: una prioritat
La creació d'entorns lliures de fum, tant en interiors com en exteriors, és una prioritat per protegir la salut de la població. María José López, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha presentat dades que demostren que els nivells de fum de segona mà en algunes terrasses poden ser molt elevats. “Necessitem prohibicions totals, no parcials”, reclama. Michelle Kegler de la Rollins School of Public Health (Emory University, Atlanta, EUA) va presentar la intervenció breu per aconseguir llars sense fum, desenvolupada pel seu grup. En les seves paraules, "el programa 'Algunes coses millor, fora!' ha demostrat una excel·lent eficàcia en comunitats ben diferents dels EUA" i va recordar que l'equip de la Unitat de Control del Tabac de l'ICO ha adaptat i està investigant la seva implementació i efectivitat a Catalunya.
Deixar de fumar: ciència i pràctica
La jornada també ha abordat les estratègies per ajudar les persones a deixar de fumar. Dongbo Fu, de l'OMS, ha presentat les noves directrius clíniques de l'OMS per deixar de fumar, que inclouen recomanacions sobre intervencions conductuals i farmacològiques. Cristina Martínez, cap de la Unitat de control del tabac de l'ICO, ha parlat de la importància de la ciència de la implementació per traslladar les directrius a la pràctica.
El paper dels joves investigadors
Finalment, la jornada ha comptat amb la participació de joves investigadors que han presentat els seus treballs sobre diferents aspectes del control del tabac. Xisca Sureda, de la Universitat d'Alcalá, ha moderat la sessió, en què s'ha destacat la importància de la recerca per generar proves científiques que contribueixin a la lluita contra el tabaquisme.
Un simposi per a l'acció
El 7è Simposi ICO-OMS ha estat una oportunitat per a la reflexió i el debat sobre els reptes actuals en el control del tabac. Els experts han coincidit en la necessitat d'una acció urgent i coordinada per protegir la salut pública i avançar cap a una societat lliure de tabac.