
-
L’informe, que s’ha presentat aquest dimecres 17 de març en una sessió virtual, descriu les eines de planificació i organització, analitza el procés assistencial i els indicadors de qualitat de l’atenció dispensada, i ofereix recomanacions de futur.
Durant la sessió virtual celebrada el 17 de març, en la qual hi ha assistit prop d’un centenar de professionals de diferents àmbits implicats en la resposta al VIH, s’ha presentat l’informe dels resultats de l’estudi sobre l’aproximació al VIH “VIHSUALIZA Catalunya”.
VIHSUALIZA és un projecte que té per objectiu analitzar i conèixer en profunditat el maneig del VIH i establir recomanacions respecte els reptes, oportunitats i necessitats identificades. Aquest estudi ha estat coordinat a Catalunya pel Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) de l'Agència de Salut Pública (ASPCAT), i s'ha reproduït també a altres parts de l’estat espanyol.
Aquest treball ha estat possible gràcies a la participació d’un ampli ventall de professionals de diferents dispositius sanitaris de l’atenció primària i l’atenció especialitzada implicats en la resposta al VIH, així com de representants d’entitats comunitàries que treballen en la prevenció i en l’atenció a les persones afectades.
La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda d’en Joan Colom, director del PCAVIHV, i la intervenció d’Inés Ribeiro, directora d'afers governamentals de Gilead España, que dona suport al projecte a nivell estatal, presentant els objectius globals pel qual s’ha dut a terme VIHSUALIZA. En el transcurs de la sessió virtual s’ha presentat la metodologia d’elaboració de l’informe, de la ma de Manuel Carrasco d’Ascendo Consulting Sanidad & Farma, entitat encarregada del projecte, i s’ha fet un anàlisi del contingut principal de l’informe per part de Joan Colom. La jornada també ha comptat amb la participació d’Eugènia Negredo de la Fundació Lluita contra la Sida i malalties infeccioses /Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, que ha ofert una visió de la situació actual del VIH a Catalunya des de la perspectiva assistencial, i de Mercè Meroño, presidenta del Comitè Primer de Desembre, que ha fet balanç de tota la feina feta des de la visió comunitària.
VIHSUALIZA Catalunya
Catalunya compta amb diferents eines que contribueixen a assolir l'objectiu 95-95-95-95 proposat per ONUSIDA per al 2030. El Pla d'Acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020
és el document marc que recull els objectius i les actuacions que conformen la resposta a VIH i altres ITS a Catalunya. Actualment s'està treballant en la creació del mateix Pla per al període 2021-2025, procés que inclou l'avaluació de l'anterior i la recollida de propostes d'experts en la prevenció i el maneig d'aquestes infeccions.
En aquest sentit, VIHSUALIZA Catalunya és una font d'informació molt valuosa ja que reuneix les aportacions d'un ampli i representatiu ventall de professionals de tots els àmbits que estan treballant a primera línia i, sens dubte, ajudarà a definir estratègies d'actuació realistes i efectives:
- Seguir apostant per l'eliminació de l'estigma amb actuacions com el desenvolupament del Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH de Catalunya.
- L'ampliació i diversificació de l'oferta d'accés a proves diagnòstiques per al diagnòstic de VIH com a base de les estratègies per augmentar el diagnòstic precoç a Catalunya.
- La incorporació de les TIC al llarg del procés assistencial de les persones amb VIH, que ha contribuït en la millora de la comunicació metge-pacient, l'adherència al TAR (tractament antiretroviral) i el seguiment.
- El foment de l'apoderament de les persones amb VIH i la incorporació de la seva visió com a eix central del disseny dels programes o campanyes de prevenció.
- Per la seva importància en l’abordatge de la infecció, a Catalunya s’han dissenyat i implementat accions que han permès disminuir els temps entre la primera prova positiva, la primera visita a la Unitat Funcional de VIH / sida i la disponibilitat dels resultats de les primeres proves basals per pautar el TAR.
- També s'han dissenyat programes específics dirigits a l'atenció en salut mental, dels processos oncològics i a l'abordatge de la cronicitat, l'envelliment i la fragilitat per poder aconseguir el quart 90 que persegueix no només la supressió viral sinó una bona salut global i una adequada qualitat de vida de les persones amb VIH.
Les dades que presenta l’informe, elaborat durant l’any 2019, permeten comprovar l’impacte creixent que estan tenint les estratègies de resposta al VIH a Catalunya i que han permès assolir els objectius 90-90-90 d’ONUSIDA per al 2020, amb xifres actuals del 91-90-93.
Així, en un any la fracció no diagnosticada ha disminuït un 3% (de l’11% al 8% actual), i el nombre de persones en TAR ha augmentat un 2% (d’un 88% a un 90% en l’actualitat)
Impacte de la pandèmia per COVID-19 en l'aproximació i maneig de VIH a Catalunya
La pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència que la salut s'interrelaciona amb qüestions fonamentals com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l'economia. Per acabar amb les pandèmies del VIH i la COVID és necessària la mateixa aproximació holística basada en els principis d'equitat, solidaritat, accés al sistema sanitari i implicació social.
El repte a Catalunya ha estat poder transformar la situació actual en una oportunitat per introduir elements de millora en el sistema de salut, implementant estratègies innovadores per facilitar el diagnòstic precoç i el seguiment de la infecció, com la teleassistència, la telemedicina, els sistemes de diagnòstic precoç que no necessitin el desplaçament de la persona a un centre sanitari o l'adaptació dels sistemes de subministrament de fàrmacs antiretrovirals.
Totes aquestes estratègies, unides a l'esforç encomiable de tots els agents sanitaris i socials, han permès mantenir l'atenció a les persones afectades i el desplegament de les actuacions preventives que les restriccions derivades de la pandèmia permetien en cada moment.