
Els guardons han reconegut projectes del Departament de Drets Socials, les Diputacions de Tarragona i Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat
L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha lliurat aquest dijous 27 d’octubre els VI Premis Alfons Ortuño a la innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública a les administracions públiques catalanes. L’acte ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons. Els premis honoren la memòria d’Alfons Ortuño Salazar, qui fou al llarg dels anys 80 un dels arquitectes de les finances públiques de la Generalitat recuperada
Amb el lema “Idees que neixen per ser de tots”, en aquesta sisena edició s’han presentat prop d’una cinquantena de candidatures, una xifra similar a la de l’anterior convocatòria de 2020.
Accèssit al Departament de Salut pel projecte “Servei de testatge, traçat, aïllament i suport (TTAS) a casos i contactes”.
Els projectes premiats
En aquesta edició dels Premis Ortuño, els quatre guardons principals han estat:
- Categoria 1: Organització, processos i gestió econòmica, per a la Diputació de Tarragona pel projecte “Del fer al fer fer: l’assessorament econòmic mitjançant una plataforma col·laborativa”.
- Categoria 2: Transparència, bon govern, avaluació i qualitat, per a la Diputació de Barcelona pel projecte “Concertem en xarxa: la revisió i millora del model de cooperació local de la Diputació de Barcelona”.
- Categoria 3: Desenvolupament d’equips i de persones, per a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat pel projecte “Caixa d’eines corporativa en l’àmbit de les dades i la visualització per a empleats municipals”.
- Categoria 4: Serveis finalistes, per al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya pel projecte “Culminació del procés de transformació dels casals de gent gran en equipaments cívics i comunitaris”.
Per primera vegada s’ha lliurat el Premi Especial del Jurat Lluís Azemar i Mallard, que posa en valor la millor actuació per a la millora de la funció pública i la seva adaptació a la realitat del país.
El jurat també ha atorgat dos accèssits per a cadascuna de les quatre categories.
En la quarta categoria, Serveis finalistes, amb un total de 14 projectes presentats, s’ha atorgat un dels accèssits al Departament de Salut pel projecte “Servei de testatge, traçat, aïllament i suport (TTAS) a casos i contactes”.
Aquest servei, amb la missió de prevenir i controlar la transmissió del SARS-CoV-2 té com a objectius principals: categoritzar i controlar la transmissió; disminuir el nombre de casos; identificar i quarantenar el màxim nombre possible de contactes estrets i ajudar a la ciutadania, tant si és cas o contacte de SARS-CoV-2, a fer front a les necessitats d’atenció sanitària, social, psicològica o d’incapacitat laboral temporal.
Resultats
- En un curt període de temps es va assolir la contractació de 1.130 efectius dins de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de la Secretaria de Salut Publica per desenvolupar el servei TTAS.
- De gener del 2021 fins al 16 de març del 2022, el servei TTAS ha atès a un total de 744.376 casos (38,1% dels casos confirmats) que podrien haver estat en aïllament durant la seva positivització, i que no haurien difós la malaltia evitant la exposició a 2.954.411 contactes (utilitzant la mitjana de 3.5 contactes per cas general).
- Els indicadors de casos, brots, contactes i de procés associats al servei TTAS han patit oscil·lacions segons la pressió de les onades epidèmiques. Fora dels pics epidèmics, s’han assolit en un bon nombre d’indicadors, els estàndards internacionals recomanats.
- De maig del 2021 al 16 de març del 2022, el servei TTAS va tramitar el 9.2% de la totalitat de les baixes laborals de l’ICAM.
- De gener del 2021 al 16 de març del 2022, el servei TTAS va sol·licitar 176.051 proves diagnòstiques (al 6% del contactes d’aquell mateix període).
- El suport per gravetat clínica va ser necessari en el 0.03% del contactes estrets.
- El suport social, es va iniciar en el 0.09% dels contactes estrets.
- La mitjana de la satisfacció ciutadana pel tracte rebut pel personal del servei TTAS va ser de 9,43 i la valoració de la informació rebuda de 9,56, ambdós sobre 10.
Impacte en la transmissibilitat del SARS-CoV-2
Amb el servei de Testeig, Traçat, Aïllament i Suport, globalment, tenint en compte la pressió de les diferents onades epidèmiques i les subseqüents estratègies de mitigació amb limitació de rastreig a entorns vulnerables, des de gener del 2021 fins al 16 de març del 2022, hi ha hagut un total de 744.376 casos que podrien haver estat en aïllament durant la seva positivització d’un total de 1.951.709 casos confirmats, el que representa un 38,1% dels casos, i que no haurien difós la malaltia evitant la exposició a 2.954.411 contactes (utilitzant la mitjana de 3.5 contactes per cas general).
Conclusions generals
- El servei TTAS ha estat possible per un esforç conjunt de diferents agents involucrats (atenció primària, centres sanitaris, 061 Sanitat Respon, ICAM, sistemes d’informació, escoles, vigilància epidemiològica).
- Degut a les característiques del SARS-CoV-2, el servei de Testeig, Traçat, Aïllament i Suport de casos i de contactes, juntament amb altres mesures de salut publica, ha sigut important per frenar la transmissió comunitària descontrolada del SARS-CoV-2.
- Juntament amb les eines informàtiques que li han donat suport, ha facilitat l’ajut a la ciutadania en diferents àmbits.
- Una constant formació, monitorització i establiment d’indicadors de rendiment son essencials per avaluar la TTAS e implementar àrees de millora per benefici de la ciutadania.
- Els seus resultats són influenciables per la intensitat de la pressió epidèmica i en gran mesura per indicadors de procés vinculats a temps de realització de proves diagnòstiques i d’aïllament o quarantenes.
- Com àrees de millora, evidenciem la necessitat d’intentar minimitzar de bon inici, aquests punts crítics que resten eficàcia al servei TTAS, així com disposar de metodologies que facilitin aïllaments o quarantenes més objectives i eficaces.