
La V Jornada biennal de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables pren el pols a les iniciatives emmarcades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per l’ONU
Les experiències de les Universitats catalanes al voltant de l’Agenda 2030 van centrar la V Jornada Biennal de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables (UsCat), celebrada el passat 6 de juliol a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. En el decurs de la Jornada es van desgranar les accions universitàries destinades a avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides i vigents des del 2015 al 2030. La UsCat aplega les 12 Universitats existents a Catalunya, sota la temàtica de l’Agenda 2030 i la Salut.
La Secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va prendre part en l’acte d’inauguració de la Jornada, que va comptar també amb Montserrat Puig, vicerectora d’Igualtat i Gènere de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables i Josep Ribas, secretari general del Consell Interuniversitari de la Generalitat de Catalunya.
La ponència inaugural, del meteoròleg Tomàs Molina
La ponència inaugural va ser a càrrec de Tomàs Molina, meteoròleg, presentador de l’espai del temps de TV3 i llicenciat en física per la Universitat de Barcelona, que va versar sobre l’ODS 13, acció pel clima, fent un repàs d’aspectes que justifiquen el canvi climàtic i de les estratègies per evitar la seva progressió.
A continuació, la vicerectora Montserrat Puig va presentar els objectius presents i futurs de la Xarxa UsCat i com vincular-los a la vida de les nostres comunitats universitàries, relacionades amb l’ODS 3 (Salut i benestar).
En una segona part de la Jornada, es van crear dues taules simultànies. En una es va aprofundir en les experiències dutes a terme en l’àmbit universitari i, en l’altra, es van exposar accions innovadores centrades en la recerca del benestar emocional, nutrició, activitat física i addiccions, adreçades a la comunitat universitària.
En acabar es va obrir un espai per plantejar preguntes, reflexionar i intercanviar impressions amb els 70 participants que van atendre la jornada online.
La clausura de la Jornada va comptar amb Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, Antoni Aguiló, president de la Xarxa Espanyola d’Universitats Promotores de la Salut (REUPS) i catedràtic de Salut Pública de la Universitats de les Illes Balears a més de Montserrat Puig, vicerectora d’Igualtat i Gènere de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables, que van felicitar per l’organització d’aquesta jornada tot i el moment de pandèmia que estem vivint i van interpel·lar per continuar treballant per la consecució dels ODS a través del treball en xarxa i del rol que han de jugar els membres de la comunitat universitària com agents de salut.
L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible
L'Agenda 2030 és una agenda transformadora, que posa la igualtat i la dignitat de les persones al centre i és una crida per a canviar el nostre estil de desenvolupament, respectant el medi ambient.
En aquesta jornada s’interrelacionen les estratègies i activitats de la Xarxa UsCat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), oficialment coneguts mitjançant l'agenda per Transformar el nostre món: l'Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, que són un conjunt d'objectius relacionats amb el desenvolupament sostenible, creats per les Nacions Unides i promoguts com a Objectius Mundials per al Desenvolupament Sostenible. Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que caducaren a final de 2015. Els ODS són vàlids de 2015 a 2030 i són el resultat d'un procés de negociació que va involucrar 193 estats i la participació sense precedents de la societat civil amb una representació àmplia dels punts de vista de les diverses parts interessades, ONG, altres empreses, etc. Hi ha 17 objectius i 169 metes específiques per a aquests objectius.
El Govern de Catalunya va elaborar el 2019 el "Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya", que va promoure un procés participatiu amb diferents actors socials del país, amb l'objectiu d'implementar els ODS a Catalunya, i amb el que es va constituir l'Acord nacional per a l'Agenda 2030, que pretén aglutinar i coordinar els diferents actors. Per aconseguir estendre l'Acord es crea l'any 2020 l'Aliança Catalunya 2030, que s'obre a tota la ciutadania i entitats per tal que s'hi adhereixen formalment.
La Generalitat de Catalunya va presentar el 28 de setembre de 2020 els indicadors dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) a Catalunya. Aquests indicadors, incorporats a l'estadística oficial, han de permetre fer el seguiment i l'avaluació del grau de compliment dels ODS al país i han estat calculats d'acord amb els criteris metodològics d'Eurostat. La iniciativa ha estat conjunta de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).