
logo DMAF2021
-
A través de la campanya “Cada pas compta”, Salut i la Secretaria General de l’Esport se sumen per 12è any a aquesta celebració mundial
- El DMAF manté l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar
Salut i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) engeguen la campanya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF). És una celebració que té lloc a tot el món cada 6 d’abril per promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar i a la quan Catalunya s’hi adhereix per dotzè any consecutiu. En un moment en què els hàbits de feina i oci de la societat han canviat a causa de la Covid-19, i amb el lema “Cada pas compta”, es vol animar la ciutadania a acumular minuts i quilòmetres d’activitat per combatre el sedentarisme i promoure un estil de vida actiu a persones de totes les edats.
Malgrat les restriccions obligades pels efectes de la pandèmia, els objectius del DMAF 2021 continuen sent els mateixos: promoure l'activitat física com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals. Aquest missatge pren encara més importància actualment, quan la crisi sanitària ha modificat la nostra manera de treballar i de moure’ns, cosa que ha repercutit en un augment de la inactivitat.
Tot i que no s’han pogut recuperar el gran acte central en una capital catalana ni els centenars d’iniciatives massives arreu del territori català que servien per celebrar el DMAF, la commemoració d’enguany s’ha adaptat a les mesures de prevenció i seguretat vigents actualment, i s’encoratja la població a fer extensiu el lema “Cada pas compta” i dur a terme accions individuals -o en grup bombolla- en el marc del DMAF del 6 al 30 d’abril.
Activitats com caminar, anar en bicicleta, utilitzar les escales, nedar, ballar, marxa nòrdica, etc. són algunes de les opcions proposades a petis i grans per tal que després les registrin en el web específic, tot indicant el sumatori de minuts o quilòmetres acumulats en una setmana, i en facin difusió publicant-ne fotos o vídeos a les xarxes socials amb les etiquetes #gentactiva, #DMAF2021 i #CadaPasCompta.
Amb la campanya “Cada pas compta”, es vol insistir en la necessitat de mantenir-se actiu/va cada dia de l’any i disminuir el temps destinat a fer activitats sedentàries, cosa que permet gaudir dels beneficis que té l’activitat física per millorar la salut i la qualitat de vida davant del sedentarisme, un dels grans enemics de la nostra societat.
En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana acumular un mínim de 150-300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada a la setmana en persones adultes i gent gran; acumular un mínim de 60 minuts d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa cada dia en infants i adolescents, i limitar el temps destinat a activitats sedentàries, especialment el temps de pantalla durant el temps lliure, i substituir-lo per activitat física de qualsevol intensitat.
Tota la informació i propostes per celebrar aquesta jornada es poden trobar a la pàgina web específica del DMAF: canalsalut/DMAF. També es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través dels comptes d’Esportcat a les xarxes socials.
L’activitat física ens protegeix
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls a partir de diversos programes de Salut i de la SGEAF que vetllen per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquestes iniciatives afavoreixen la capacitació de professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. En aquest sentit, en col·laboració amb els municipis, s’han dissenyat entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.
El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries a tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives, i mantenir un estil de vida actiu ajuda a no patir malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis, o disminuir-ne els efectes. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa.
Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2020 (ESCA 2020) el 83,2% de la població de 15 a 69 anys segueix les recomanacions d’activitat física saludable: 83,8% dels homes i 82,6% de les dones. Pel que fa als infants de 3 a 14 anys, un 27,2% practica un oci actiu - 29,3% en els nens i 24,9% en les nenes. Els programes de promoció en estil de vida actiu i saludable han permès anar millorant aquestes dades i arribar cada cop a més població.
Destaquem