El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, enguany sota el lema "Tancar la bretxa d'atenció", amb l'objectiu de reduir les desigualtats que hi ha en l'accés a serveis oncològics de qualitat a tot el món.

Al voltant d'un terç dels casos de càncer es poden evitar reduint els factors de risc principals. Quan t'actives, no fumes, beus menys, menges de forma saludable, et vacunes i tens una xarxa que t'acompanya, disminueixes el risc de patir molts tipus de càncer.
Un bon nivell d'activitat física i un baix nivell del temps sedentari redueixen el risc de patir càncer. Un nou estudi demostra que introduir tres períodes breus i intensos d'activitat física (d'un a dos minuts), integrat al dia a dia, com pujar escales o caminar a pas ràpid, pot suposar la reducció del 38% al 40% del risc de mortalitat per càncer per totes les causes. Requereix un compromís de temps mínim i no implica cap preparació específica ni equipament ni accés a instal·lacions!
El consum de tabac, en totes les seves formes de fumar, és una de les principals causes prevenible de la majoria de càncers. Els espais lliures de fum en llocs públics han conduït a una disminució de la prevalença del tabaquisme i a una major conscienciació. Actualment, el 70% de la població creu que fumar és la causa principal de càncer. Independentment del temps que una persona porti fumant, deixar de fer-ho pot reduir el risc de patir qualsevol mena de càncer o millorar-ne l'evolució.
El consum d'alcohol també està associat al risc de patir càncer. S'estima que una reducció de 4 o més unitats de beguda estàndard (UBE) a 1 UBE o menys al dia pot reduir en un 21% els casos de càncer de fetge; en un 31% els càncers colorectals; i en un 30% els càncers de pit en les dones. Tanmateix, no hi ha un nivell segur; el risc existeix fins i tot amb nivells baixos de consum. No beure alcohol és l'únic que n'evita els danys.
En la prevenció del càncer hi juga un paper important el conjunt d'hàbits i l'estil de vida i, en aquest sentit, també és fonamental seguir una alimentació saludable des de la infància. El patró d'alimentació basat en la Dieta Mediterrània i evitar l'obesitat es consideren factors protectors contra el càncer i altres malalties cròniques. Els consells per prevenir el càncer se centren principalment en: consumir els cereals en la seva versió integral, fer un consum diari d'hortalisses i fruites fresques (5 racions al dia) i de llegums, reduir el consum de carns vermelles i processades i d'aliments i begudes ensucrats i promoure la lactància materna, pels seus efectes preventius tant en les mares com en els infants.
Les vacunes són una de les mesures preventives més eficaces i segures per a la prevenció de les malalties immunoprevenibles les quals, en alguns casos com el virus del papil·loma humà (VPH) o l'hepatitis (tipus B) poden arribar a produir càncer. El calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya inclou aquestes vacunes durant l'etapa infantil per tal de protegir la població al més aviat possible i per garantir l'accessibilitat de les vacunes a tota la població. En la darrera actualització del calendari, es va avançar en la protecció contra el VPH i es va incloure també la recomanació de vacunació en nois. Actualment únicament es recomana en les noies. Addicionalment, també es recomana la vacunació en població amb certes condicions de risc contra aquestes infeccions.
L'efectivitat de la majoria de les vacunes incloses en el calendari és molt alta (superior al 90%) i és important la vacunació segons les recomanacions per garantir cobertures elevades per a una protecció individual i una protecció comunitària que disminueixin la transmissió de les infeccions.
Comptar amb una xarxa social forta i sentir-se acompanyat són factors protectors del càncer. La solitud està associada amb la incidència de càncer de pulmó. I en els homes, el fet de ser solter es relaciona amb pitjors resultats de supervivència dels pacients amb càncer. Abordar l’estrès, la depressió i el baix suport social tindria un impacte en la reducció de la incidència del càncer.[1],[2]
SumaSalut i redueix el risc de patir càncer
[1] Antoni MH, et al. Opinion: the influence of bio-behavioural factors on tumour biology: pathways and mechanisms. Nat Rev Cancer. 2006;6(3):240-8.
[2] Lutgendorf SK, et al. Biobehavioral factors and cancer progression: physiological pathways and mechanisms. Psychosom Med. 2011;73(9)724-30.