
Reptes a afrontar en un futur immediat.
L'Hble. Sr. Josep Maria Argimon. Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha obert el seminari amb una anàlisi de la situació actual de l'hepatitis a escala mundial. Ha exposat un recull de dades sobre l'hepatitis posant èmfasi en l'elevada càrrega de mortalitat que representen les hepatitis víriques al món. Ha parlat de les vacunes existents (hepatitis A i B) i ha destacat la gran eficàcia del tractament de curta durada existent per l'hepatitis C (un 97% de curació).
El conseller ha fet referència al Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) dirigit per Joan Colom, i ha enumerat els seus objectius remarcant que Catalunya és pionera en la lluita contra l'hepatitis C gràcies a aquest programa.
La Sra. Carmen Cabezas, Secretària de Salut Pública del Departament de Salut, ha volgut destacar el gran problema de salut pública que suposen les hepatitis. Ha destacat que el Programa PCAVIHV i el Pla de prevenció i control de l'Hepatitis C a Catalunya són prioritaris i compten amb tot el suport i reconeixement de la Secretaria de Salut Pública i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Joan Colom, director del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) i Subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha iniciat la seva intervenció fent una anàlisi i un repàs de la situació actual de l'hepatitis C a Catalunya. Ha destacat que el Pla de prevenció i control de l'hepatitis C a Catalunya és l'eina per disminuir la incidència d'aquesta infecció i millorar l'atenció als afectats, i que cal continuar treballant per assolir l'objectiu de l'OMS: eliminar les hepatitis víriques com a problema de salut pública el 2030. Colom ha posat èmfasi en la necessitat d'arribar a les persones més vulnerables fent cerca activa de la infecció i prioritzant el diagnòstic precoç d'infeccions ocultes per facilitar l'accés al tractament, diagnosticant i tractant "in situ" i fent formació específica de professionals per millorar l'efectivitat.
La segona part del seminari ha plantejat un Debat entre experts per discutir aspectes clau per assolir l'objectiu de l'OMS pel 2030 com: l'eliminació des de la perspectiva dels hepatòlegs; les addiccions i l'hepatitis C, una combinació complicada; l'atenció primària: dificultats en l'etapa post-COVID i el seu paper en la recuperació de casos; el present i futur del monitoratge de les hepatitis i avaluació de les intervencions.
Amb Xavier Majó (Programa PCAVIHV. ASPCAT) com a moderador el debat ha comptat amb 4 representants de diferents àrees especialitzades:
- La visió d'un hepatòleg amb el Sr. Joan Carles Quer. Cap de Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Joan XXIII, Tarragona. Coordinació del Grup PADEICS d'hepatitis víriques;
- La visió de l'atenció a les drogodependències amb el Sr. Andrés Marco. Coordinador del Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de Nou Barris. Coordinador de Malalties Infeccioses del Programa de Salut Penitenciària de l'ICS;
- La visió del metge de família des de l'òptica de l'atenció primària amb el Sr. Juanjo Mascort. Metge de Família. EAP Florida Sud. Institut Català de la Salut. Membre dels Grups de Treball Patologia Digestiva i de VIH de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC);
- La visió des del punt de vista de l'epidemiòleg amb la Sra. Juliana Reyes. Epidemiòloga del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT). Programa PCAVIHV.
La cloenda del seminari ha comptat amb opinions i preguntes dels assistents.