L’estudi s’ha dut a terme en un centre de rehabilitació de Wuhan en pacients amb evidència de no haver estat infectats pel SARS-CoV-2 (mitjançant test d’anticossos, PCR de frotis faringi/d’esput i rectal). Es tracta d’una vacuna que fa servir com a vector l’adenovirus del tipus 5 i expressa la glicoproteïna de l’espícula del SARS-CoV-2 amb el gen del pèptid de senyal de l’activador tissular del plasminogen. Els participants van ser categoritzats en tres grups en funció de la dosi rebuda (concentracions baixes: 5x1010; mitjana: 1x1011, i alta: 1,5x1011). La vacuna ha estat desenvolupada per l’Institut de Biotecnologia de Pequín i Cansino Biologics.
El resultat principal avaluat va ser l’aparició d’efectes adversos, proporcionats pels participants mateixos i verificats durant els primers 14 dies després de l’administració de la vacuna i notificats posteriorment pels participants. Es van realitzar analítiques de sang el dia 7 després de l’administració per detectar alteracions en els paràmetres de laboratori i serologies els dies 14 i 28 per descartar la infecció pel virus durant l’estudi. A més, es van mesurar anticossos específics amb ELISA, i les respostes d’anticossos neutralitzants induïdes per la vacunació mitjançant el test de neutralització del virus viu SARS-CoV-2 i el test de neutralització dels pseudovirus. La resposta de les cèl·lules T va ser avaluada mitjançant enzimoimmunoassaig per transferència i assajos de citometria de flux.
Les variables de resultat avaluades en aquest estudi van ser les reaccions adverses durant els 7 primers dies (com a resultat principal de seguretat) i fins als 28 dies, i anomalies de laboratori al cap de 7 dies de l’administració de la vacuna (com a variables secundàries de seguretat). Com a resultats de la resposta immune contra el virus es van mesurar els títols d’anticossos contra el domini d’unió del receptor i la glicoproteïna de l’espícula, i la quantitat d’anticossos neutralitzants contra el SARS-CoV-2 i pseudovirus (immunogenicitat humoral, que es va definir com la seroconversió mitjançant la presència d’un increment dels títols d’Ac almenys 4 vegades superior respecte als nivells basals). La resposta de les cèl·lules T es va realitzar mitjançant l’ELISpot IFN ɣ i tinció de citocines per mesurar el nombre de cèl·lules T secretores d’IFN ɣ (es va considerar positiva quan se’n va detectar almenys un increment de dues vegades el nombre de cèl·lules T productores d’IFN ɣ després de la vacunació). A més, es van avaluar les respostes de cèl·lules T CD4+ i CD8+ mitjançant la quantificació d’IFN ɣ, interleucina 2 (IL-2) i factor de necrosi tumoral α (TNF α).
El 81% dels participants va presentar algun esdeveniment advers i el 9%, un esdeveniment advers de grau 3 (considerant greu el que no suposa una amenaça per a la vida), i aquests últims van ser febre de més de 38,5°, el 8%; fatiga, el 2%; dolor articular, l’1%, i dispnea, l’1%. Totes les reaccions adverses detectades van ocórrer durant les primeres 24 hores i no en van durar més de 48.
L’efecte advers més freqüentment observat els primers 7 dies va ser el dolor a lloc d’injecció, esmentat aproximadament pel 50% dels participants de tots els grups (dosi baixa, mitjana i alta). Al voltant del 45% dels casos va presentar febre els 7 primers dies (més percentatge en el grup de dosi alta: 14%), el 44%, fatiga, i el 39%, cefalea. Només es van detectar esdeveniments adversos en un 0,9% dels participants entre els 7 i 28 dies, i cap d’aquests va ser greu. Els qui tenien títols alts preexistents d’anticossos contra Ad5 van presentar menys esdeveniments adversos (OR 0,3 IC95% 0,1-0,6).
Es van observar respostes d’anticossos contra el domini d’unió del receptor en els tres grups (dosi baixa, mitjana i alta) a partir del dia 14, amb un increment de 4 vegades quant als títols basals en el 44%, 50% i 61%, respectivament, i el dia 28 en el 97%, 94% i 100%, respectivament, sense diferències estadísticament significatives entre els grups.
Es van observar respostes d’anticossos neutralitzants contra el SARS-CoV-2 en els tres grups (dosi baixa, mitjana i alta) a partir del dia 14, amb un increment de 4 vegades quant als títols basals en el 28%, 31% i 42%, respectivament (sense diferències estadísticament significatives entre els grups), i el dia 28 en el 50%, 50% i 75%, respectivament, i aquestes diferències van ser estadísticament significatives. Una vacuna òptima hauria induït títols d’anticossos neutralitzants en el 100% dels vacunats i aquesta no és la situació observada en aquesta vacuna. No obstant això, en l’actualitat no hi ha un paràmetre immunològic que actuï com a subrogat de protecció contra la malaltia clínica i podria ocórrer que la vacuna estigués induint una reposada cel·lular potent en tots els vacunats que els protegís de les complicacions clíniques de la malaltia. Això només es podrà demostrar en assaigs clínics contra placebo.
Es va detectar una reactogenicitat més elevada en el grup de dosi alta, amb presència d’esdeveniments adversos greus autolimitats, relacionats amb la virèmia per Ad5. No s’hi van trobar anomalies de laboratori clínicament rellevants.
Es va trobar una alta correlació positiva entre els títols d’anticossos d’unió i anticossos neutralitzants i així com una alta proporció de participants en tots els grups amb respostes positives de les cèl·lules T. No obstant això, tant la resposta dels anticossos com de les cèl·lules T induïdes per la vacunació resulten parcialment disminuïdes per la presència d’immunitat anti-Ad5 preexistent.
Actualment, el paper dels anticossos específics i de les cèl·lules T per a una protecció efectiva no està definit i per això no es pot predir l’efecte protector d’aquesta vacuna. Aquest estudi s’ha realitzat amb adults sans sense malalties de base ni tractaments i, no obstant això, els resultats indiquen que l’edat pot afectar de manera negativa la resposta induïda per la vacuna. A causa d’això i pel fet que l’edat s’ha identificat com un factor de risc per patir un episodi greu pel SARS-CoV-2, s’ha plantejat la inclusió d’individus de més 60 anys per a la fase 2 de l’assaig clínic d’aquesta vacuna.