
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assistir el passat 6 de desembre a la reunió anual de la Xarxa de Regions per a la salut (Regions for Health Network-RHN) de l’OMS que va tenir lloc a Brussel·les. El Departament de Salut pertany a aquesta xarxa i, des de l’any 2006, la representació tècnica es fa des de la Secretaria de Salut Pública.
La trobada d’aquest any ha estat un esdeveniment molt especial per diversos motius. En primer lloc, se celebraven els 30 anys de la RHN, que es va establir al 1992. En segon lloc, ha estat la primera reunió presencial des de l'esclat de la pandèmia de COVID-19 al 2020. I en tercer lloc, la reunió a Brussel·les ha ofert una oportunitat als participants de relacionar-se amb una sèrie de socis per treballar en adoptar un nou full de ruta de la xarxa que donarà forma i orientarà el treball per al període 2023-2026.
Durant la reunió del dia 6 de desembre es van tractar diferents assumptes de salut global, com els reptes del futur dels sistemes sanitaris i d'atenció social, entre els quals els recursos humans per a la salut, la salut mental des de una perspectiva comunitària i l’atenció Integrada a llarg termini.
A la segona sessió plenària es va parlar sobre com protegir, promoure i potenciar la salut i el benestar, i es van abordar temes relacionats en com fer barris més cuidadors de les persones a les nostres ciutats (“caring neighbourhoods”), com crear conjuntament solucions climàtiques locals i com integrar els coneixements culturals i de comportament en salut amb vies innovadores per aconseguir poblacions més saludables.
En diversos grups de treball, en els que van participar tant la secretària de Salut Pública com la Tona Lizana, que també hi va assistir, es va aprofundir en els temes tractats durant les sessions plenàries i van permetre l’intercanvi d’experiències innovadores.
Finalment, es va presentar un recull de les conclusions de cada grup de treball, relacionats amb els temes presentats a las sessions plenàries, que la RHN compartirà amb els i les participants perquè es pugui anar avançant en enfortir les relaciones entre les diferents regions de la UE que formen part de la xarxa i amb l’objectiu d’intercanviar les experiències d’èxit en les intervencions que es fan des dels diferents organismes responsables de la salut de cada regió.
30 anys de trajectòria
La RHN es va crear a l’any 1992 en el marc de l’OMS. La xarxa dona suport al desenvolupament de polítiques de salut a nivell subnacional, sobre la base de l'enfocament de salut i en el marc de la política europea per a la salut i el benestar, així com les estratègies de Salut a totes les Polítiques i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que són els eixos d’actuació de la xarxa com a plataforma comuna d’acció entre les Regions que hi participen.
Les regions membres de RHN tenen rols específics.
- Facilitar i defensar el dret al màxim nivell de salut per a tothom.
- Desenvolupar i implementar accions que promoguin la salut i redueixin les desigualtats en salut.
- Actuar com un pont entre els objectius nacionals i el desenvolupament local.
- Recollir i difondre dades des del nivell regional.
- Col·laborar amb altres regions per obtenir fons a nivell de la Unió Europea.
La RHN és un fòrum per crear sinèrgies entre regions i grups d'interès en el camp dels problemes de salut (aprenentatge mutu); enfortir la cooperació / col·laboració entre actors regionals i locals i les institucions internacionals en salut; promoure la contribució de les regions i autoritats locals -i en particular de les autoritats sanitàries- al procés de formulació de polítiques internacionals i augmentar la comprensió dels sistemes de salut regionals i locals (intercanvi d'experiències).
La RHN es posiciona a l'avantguarda d'enfocaments innovadors i té com a objectiu convertir-se en una xarxa d'avantguarda preparada per incorporar i difondre enfocaments, polítiques i estratègies efectives que millorin la governança de la salut de la població a nivell regional. Per tant, és un mecanisme de col·laboració entre les parts interessades seguint els principis de l’OMS, les seves polítiques, procediments i pràctiques.