
- Durant el seminari es van explicar quins efectes ha tingut la Covid-19 en l'activitat física i el sedentarisme a Catalunya, es van presentar els resultats de l’estudi sobre el registre d’activitat física a l’eCAP i els resultats de l’estudi EIRA i es va remarcar la importància de posar l’activitat física al capdavant de l’atenció primària.
El 8 de juny de 2021 es va fer el seminari en línia de SumaSalut “Programa d’activitat física saludable” reprenent, d’aquesta manera, les reunions de referents d’activitat física que havien quedat aturades per la Covid-19.
Lena Reisloh, coordinadora del Programa d’Activitat Física Saludable de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va donar la benvinguda als assistents, i va explicar les novetats del programa, els efectes de la Covid-19 referents a l’activitat física i el sedentarisme a Catalunya, i va presentar noves eines creades en els últims mesos i les properes passes a fer. I després d’això va guiar una pausa activa amb els assistents convidant-los a moure’s i a aixecar-se de la cadira.
A continuació, Angelina González va presentar els resultats preliminars de l’estudi sobre el registre d’activitat física a l’eCAP.
Posteriorment, Edurne Zabaleta, infermera i investigadora a l’IDIAP Jordi Gol, va presentar els resultats de l’estudi EIRA, una intervenció multiconductual a l’atenció primària adreçada a reduir el tabaquisme, augmentar l’activitat física i augmentar el seguiment de la dieta mediterrània. També va presentar dades de l’avaluació de la seva implementació en termes d’acceptabilitat, adopció, idoneïtat, viabilitat i fidelitat.
A continuació, es va fer un debat sobre les necessitats futures, a través del xat, on els assistents van comentar la necessitat de formació actualitzada per a nous referents, la necessitat d’autocures i espais en els equips per a ells, i també la necessitat de tenir materials per al consell a les consultes i per als pacients (tríptics per a pacients, llistes de control per als professionals, taules d’exercicis, etc.).
Montserrat Romaguera, representant al Grup de treball d’activitat física i esport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), va clausurar la jornada remarcant la importància de posar l’activitat física al capdavant a l’atenció primària tant en el cas dels adults com en el dels adolescents i infants.
Aquesta sessió, amb prop de 116 participants, és la segona d’un seguit de seminaris SumaSalut que se celebraran els dies 9 i 10 de juny de 2021. Per a més informació consulteu el web de l’ASPCAT.
Ha estat un bon espai de trobada i, de cara a l’any 2022, s’espera que es puguin fer reunions presencials!
Més informació: Web SumaSalut
Enllaç al vídeo del seminari web: https://vimeo.com/560828605/10cef10906
Programa: SumaSalut “Programa d’activitat física”
|
Dimarts, 8 de juny de 2021 Webinar SumaSalut - Programa Activitat Física Saludable. 8 de Juny de 2021. Angelina González, Lena Reisloh i Edurne Zabaleta-del-Olmo from Ponències ASPCAT
|
13.30 a 13.35 h |
Benvinguda. Lena Reisloh. (Coordinadora del Programa d’Activitat Física Saludable)
|
13.35 a 14.10 h |
Novetats del Programa d’Activitat Física Saludable Efectes del confinament i Activitat Física. Estudi del registre d’Activitat Física a l’eCAP Noves eines en promoció de l’Activitat Física. Lena Reisloh i Angelina González
|
14:10 a 14:25 h |
Resultats de l’estudi EIRA: assaig híbrid d’avaluació d’una intervenció de promoció de la salut multi conductual en Atenció Primària. Edurne Zabaleta, (Infermera. IDIAP Jordi Gol) |
14:25 a 14:45 h |
Debat i espai obert per preguntes |
Bibliografia:
- Edurne Zabaleta-del-Olmo, Marc Casajuana-Closas, Tomàs López-Jiménez et al. Multiple health behaviour change primary care intervention for smoking cessation, physical activity and healthy diet in adults 45 to 75 years old (EIRA study): a hybrideffectiveness-implementation clúster randomised trial. 2020. Versió Preprint. Disponible a: https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-52192/v1
- Meader, N., King, K., Moe-Byrne, T. et al. A systematic review on the clustering and co-occurrence of multiple risk behaviours. BMC Public Health 16, 657 (2016). Disponible a: https://doi.org/10.1186/s12889-016-3373-6