
- El passat divendres 24 de març es va celebrar l’acte d’entrega dels Reconeixements HepCelentes a 3 centres d'atenció a les drogodependències (CAS), entre els quals hi ha el CAS Barceloneta.
- Joan Colom, director del PCAVIHV (programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis víriques) i subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública, va participar en l’acte d’entrega fent un anàlisi del present i futur d’HepCelentes
HepCelentes és un projecte de SEDISA (Societat Espanyola de Directius de la Salut, que agrupa persones que exerceixen la seva tasca professional en l'àmbit de la gestió sanitària). El programa té com a objectiu el reconeixement i certificació dels centres d'atenció a les drogodependències (CAS) i centres d’Atenció Primària que treballen i estan compromesos en l'eliminació de l'hepatitis C a Espanya, i fer-ne difusió compartint les bones pràctiques entre els centres inscrits en el projecte.
Divendres passat es va celebrar l’acte d’entrega dels Reconeixements HepCelentes, en la seu de SEDISA, a Madrid.
Joan Colom, director del PCAVIHV i subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública, va participar durant l’acte d’entrega fent un repàs dels èxits aconseguits pel programa HepCelentes i de les línies de futur.
Durant la jornada es van lliurar reconeixements, per les seves bones pràctiques per aconseguir la microeliminació de l'hepatitis C, a tres centres de l’Estat, entre els quals es troba el CAS Barceloneta.
A més, dels 40 centres adherits al projecte HepCelentes, es van lliurar la certificació oficial als 10 centres que ja l’han obtingut, dos dels quals de Catalunya: el propi CAS Barceloneta i el CAS Delta, els dos de Barcelona. Dels altres 30 centres que estan en procés de certificació, n’hi ha 4 de Catalunya: el CAS Vall d’Hebron de Barcelona, l’EAP Santa Clara de Girona, el CAS Tarragona i el CAS Tortosa.
Criteris per a la certificació dels centres
Per a l'elaboració del programa Hepcelentes, es va constituir un grup de treball amb l'objectiu de definir un llistat de requisits que servís de guia als centres d'addiccions i d’atenció primària per millorar la gestió dels pacients amb hepatitis C, ajudar a l'estandardització de la manera de treballar dels centres, fomentar la creació de circuits que facilitin el diagnòstic de la infecció, el tractament i el seguiment dels pacients, i la creació de mecanismes de coordinació entre els centres d'addiccions, centres d'atenció primària i unitats hospitalàries.Aquest grup de treball, en el quan hi va participar el programa PCAVIH (programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis víriques) i la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública, va definir 22 criteris, que estableixen els requisits que haurien de complir els centres per evidenciar el compromís amb l’eliminació de l’Hepatitis C.
Resum dels criteris obligatoris per a la certificació:
Del Centre:
- Compromís de la direcció amb l'eliminació
- Coordinador del projecte
- Registre de pacients
- Formació en hepatitis C als professionals
- Definició del circuit assistencial: Protocol consensuat entre el centre i l'hospital, i Sistemes d'informació que evitin la pèrdua entre el diagnòstic i el tractament
- Promoció de la salut i programes preventius
Envers els Pacients:
- Cribratge del VHC a la primera consulta, així com VHB i VIH (repetir anualment si hi ha hàbit de conductes de risc)
- Tota persona positiva ha de ser informada per a l'avaluació de l'especialista
- Programa de reducció de riscos Més informació sobre el Programa HepCelentes