El passat 3 de maig es va celebrar la VI Jornada de les Comunitats de Pràctica de l’ASPCAT amb gran èxit de participació. Durant la mateixa, més de 200 persones van poder gaudir de les presentacions en format de narrativa digital dels treballs presentats per les 17 comunitats de pràctica que van treballar col·laborativament durant la temporada 2016-2017.
Ara, us presentem els treballs i les narratives de 6 de les comunitats. Més endavant anirem publicant la resta, fins a arribar al total. Són treballs que us poden ajudar molt a fer la feina diària de diferents professionals. Esperem que gaudiu d’aquestes narratives i que els seus treballs us siguin profitosos. Podeu fer-nos arribar els vostres comentaris o qualsevol altre aspecte que vulgueu comentar enviant un missatge de correu electrònic a gestioconeixement.salut@gencat.cat
- Avenços tecnològics aplicats a la inspecció
- Complements alimentosos. Control oficial
- Guia per gestionar correctament els aliments en centres educatius i altres menjadors socials per a persones amb al·lèrgies, intoleràncies alimentàries i/o malaltia celíaca
- Model de PNT de benestar animal per a petits escorxadors d’ungulats i solípedes domèstics
- Recomanacions sanitàries per al projecte Nevera Solidària
- Treballem amb un prisma diferent. CoP salut emocional
Avenços tecnològics aplicats a la inspecció
La comunitat de pràctica (CoP) «Avenços tecnològics aplicats a la inspecció» es va constituir l’any 2015 i ha treballat dues temporades consecutives.
L'objectiu ha estat elaborar propostes encaminades a augmentar la qualitat i l’eficiència del procés d’inspecció, millorar la comunicació i la informació que es dona a la persona inspeccionada, i incrementar el grau de satisfacció de totes les parts implicades en el procés d’inspecció.
Per tal d’aconseguir-ho, es va marcar les línies de treball següents:
- Detectar les necessitats de les diferents parts implicades en el procés d’inspecció.
- Avaluar les eines que s’utilitzen actualment a l’ASPCAT, en altres departaments i administracions i en l’empresa privada, per tal de valorar les oportunitats de millora.
Complements alimentosos. Control oficial
La normativa que regula els complements alimentosos és força complexa i, alhora, extensa. Els complements alimentosos no estan harmonitzats totalment, i l’elevada varietat de productes que s’emparen sota aquesta denominació dificulta la tasca del control oficial.
Atesa la importància que està adquirint, cada vegada més, el consum de complements alimentosos al nostre país, un grup de professionals que treballem en diferents àmbits del control oficial a Catalunya s'han trobat per compartir coneixements, experiència i dubtes amb l’objecte d’elaborar un document que pugui ser útil a l’hora d’efectuar els controls oficials.
L’objectiu d'aquesta comunitat de pràctica (CoP) ha estat obtenir una eina que aporti una visió general de l’estat dels complements alimentosos a Catalunya, amb un abordatge integral del marc normatiu, la consulta d’altres fonts documentals existents i el respecte dels criteris establerts d’acord amb la legislació aplicada. Esperem que el document elaborat us sigui útil com a manual de suport i que us faciliti les tasques de control oficial.
Guia per gestionar correctament els aliments en centres educatius i altres menjadors socials per a persones amb al·lèrgies, intoleràncies alimentàries i/o malaltia celíaca
Aquesta guia ha estat elaborada per facilitar la gestió dels aliments en menjadors socials, siguin centres educatius siguin d’altres on es coneixen les persones que en faran ús i es poden dissenyar els menús amb antelació.
També pretén aclarir conceptes perquè qui hagi de tractar persones amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries i malaltia celíaca tingui la seguretat que actua de la manera correcta en cada moment.
En l’elaboració de la guia hi han participat professionals de diversos perfils, que han posat tot el seu coneixement i experiència perquè aquest document sigui útil, entenedor, complet i pràctic.
Model de PNT de benestar animal per a petits escorxadors d’ungulats i solípedes domèstics
Tot i que és responsabilitat dels operadors econòmics, des de la Comunitat de Pràctiques (CoP) de Benestar Animal s'ha volgut elaborar un model de procediment normalitzat de treball (PNT) de fàcil aplicació i enfocat a petits escorxadors per al sacrifici i les operacions connexes amb la finalitat de no causar patiments evitables als animals. En aquesta edició, l’abast del PNT són els ungulats i solípedes domèstics.
En aquest treball ha estat clau la participació dels referents en la matèria del Departament d’Agricultura i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, així com la continuïtat d’experts de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries que ja havien col·laborat en anteriors edicions.
Recomanacions sanitàries per al projecte Nevera Solidària
L’any 2016, Àlvaro Saiz, coordinador de l’associació basca Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartea (GBGE), va visitar el Servei de Salut Pública al Vallès Occidental Oest i va presentar el projecte Xarxa de Neveres Solidàries, que té com a principal repte la lluita contra el malbaratament alimentari. En acabar l’exposició, va demanar als tècnics de l’equip quines recomanacions sanitàries farien a aquesta iniciativa per minimitzar els riscos sanitaris.
Per donar resposta a aquesta petició, un grup de persones de procedències ben diverses, aprofitant el marc de la gestió del coneixement del Departament de Salut, es va constituir en una comunitat de pràctica.
Aquest document té una primera part que explica els principis de la “Nevera Solidària i les passes que cal seguir per implementar-la. En un segon bloc, hi trobareu recomanacions sanitàries adreçades a les persones que dipositen aliments a la nevera, a les que els agafen i a les entitats o els particulars que s’han adherit a la Xarxa de Neveres Solidàries.
Treballem amb un prisma diferent. CoP salut emocional
L’esperit d'aquesta CoP és estimular la participació activa i implicar el Departament de Salut, incloent-hi els directius i els treballadors — per fer un entorn més saludable que promocioni la salut i el benestar emocionals.
Amb aquest treball es volen aportar elements per a la millora de les condicions de salut i les condicions de treball relacionals i organitzatives com un procés de promoció de la salut emocional, i millorar l’entorn de treball i oferir estratègies per generar un bon ambient que influeixi en la productivitat i la qualitat de la feina.