La nova eina educativa editada per l’ASPCAT es va presentar a l’Aula Magna de la Universitat d’Igualada
La guia i els materials Petits canvis per menjar millor es va presentar el passat 3 d’abril a Igualada. Professionals del món de la salut, l’alimentació i l’ensenyament es van reunir a l’Aula Magna de la Universitat d’Igualada, on la dietista i nutricionista de l’ASPCAT, Gemma Salvador, va explicar les interioritats de la nova eina educativa. La nova guia s’ha desenvolupat en el marc de l’estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable).
El material presentat s'estructura en tres grans grups de missatges concrets i senzills sobre els aliments i les conductes que cal potenciar, els que cal reduir i aquells que convé canviar-ne la qualitat per tal de ser més saludables i respectuosos amb l'entorn. Un aspecte important a destacar d’aquests materials és que incorporen en cada apartat consells de promoció i consum responsable, de sostenibilitat i de reducció del malbaratament i també s’inclouen recomanacions per seguir una vida activa i social.
Pel que fa als aliments que cal menjar més, aquests són les fruites i les hortalisses, els llegums i la fruita seca, i també promoure la vida activa i social. Cal reduir el consum de sal i aliments salats, de sucres i aliments i begudes ensucrades, de carn vermella i processada i d’aliments ultraprocessats. Les opcions de canvi respecte d’altres tries menys saludables són l’aigua —enfront de les begudes ensucrades i begudes amb alcohol-, els aliments integrals —respecte dels produïts amb farines refinades-, l’oli d’oliva verge —en relació amb altres greixos-, i els aliments de temporada i de proximitat.
L’objectiu d’aquest nou material és sensibilitzar els professionals i la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de manera important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació.
Els materials que ahir va presentar l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) consten de:
- La guia, que facilita la incorporació dels consells en l'alimentació diària amb missatges breus i pràctics, estratègies i trucs.
- Tres models de cartell
- Un vídeo
- Un tríptic informatiu
Tots estan disponibles en versió digital al web de Canal Salut, al web de l’ASPCAT i també són publicats en castellà.
Cal destacar que Petits canvis per menjar millor ha estat revisat i consensuat per 52 professionals provinents de diferents col·legis professionals, societats científiques, entitats, universitats, fundacions, associacions, divulgadors científics, diferents departaments de la Generalitat, etc.
En la mateixa sessió es va donar a conèixer als professionals assistents, la campanya Implica’t: ingredients per a un creixement saludable i feliç. Es tracta d’una campanya de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària centrada en la primera infància i en la família com a factor de protecció.
Aquesta és la quarta sessió de difusió de la Guia a Catalunya, que ofereix l’ASPCAT, a la qual van assistir prop de 50 professionals de diferents àmbits. Aquesta difusió s’anirà realitzant per tot el territori català durant els pròxims mesos. A la Catalunya Central ja es va fer una primera presentació de la guia, la setmana passada a Manresa, amb una gran participació per part dels assistents. L’última sessió de difusió de la guia a la Catalunya Central està prevista pel 9 de maig, a la sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, en el marc de la campanya Fes-ho bé, que promou l’alimentació saludable, l’activitat física i la prevenció en infants i joves a Osona.
La guia, els cartells i els fullets informatius es distribuiran en centres d’atenció primària de salut, biblioteques i escoles, principalment.