La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’informe Anàlisi de la sensibilitat als antimicrobians d’Streptococcus pyogenes i d’Streptococcus agalactiae causants de malaltia invasiva. Catalunya, 2020-2023 (vegeu l’informe). En aquest informe es mostra l’evolució de la sensibilitat als antibiòtics i els mecanismes de resistència de Streptococcus pyogenes i de Streptococcus agalactiae invasius aïllats a Catalunya segons anys i regions sanitàries del territori.
Durant el període d´anàlisi (2020-2023), s´han notificat un total de 818 aïllats de S. pyogenes i 880 aïllats de S. agalactiae, als quals se´ls han realitzat un total de 2.454 i 2.669 proves de sensibilitat, respectivament. Quant a l´estudi de les soques resistents de S. pyogenes, no s’ha observat cap aïllat resistent a la benzilpenicil·lina, però un 8,7% han estat resistents a la clindamicina i un 13,1% a l´eritromicina (figura 1).
Figura 1. Percentatge de soques resistents de Streptococcus pyogenes segons l’antibiòtic analitzat. Catalunya, 2020-2023
Font: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. SGVRESP. ASPCAT. Departament de Salut.
S.pyogenes és un estreptococ que pot ocasionar gran varietat de manifestacions clíniques, des d’infeccions locals (faringoamigdalitis, impetigen, escarlatina, etc.) fins a infeccions invasives greus (miositis, fasciïtis necrosant, pneumònia, sèpsia, síndrome de xoc tòxic estreptocòccic, etc.), que poden desembocar fins i tot en la mort.
D’altra banda, S. agalactiae és un estreptococ que colonitza el tracte genital i gastrointestinal. Malauradament, també pot produir clínica invasiva en pacients d’edat avançada, poblacions vulnerables o dones embarassades, com bacterièmia sense focus, infeccions en os, pell, sistema nerviós central, aparell respiratori, endocarditis, síndrome de xoc tòxic estreptocòccic, etc.). A més, el 50% dels casos de nounats nascuts de mare portadora de S. agalactiae poden presentar infecció per aquest bacteri mitjançant transmissió vertical (transplacentària o, sobretot, intrapart).
En relació amb els casos aïllats de S. agalactiae, el major percentatge de soques resistents s´ha donat en l´eritromicina (29,0%), seguit de la clindamicina (23,7%). No s´ha detectat cap soca resistent a la benzilpenicil·lina (figura 2).
Figura 2. Percentatge de soques resistents de Streptococcus agalactiae segons l’antibiòtic analitzat. Catalunya, 2020-2023
Font: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. SGVRESP. ASPCAT. Departament de Salut.
Per a més informació consulteu el Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
L’OMS considera la resistència als antibiòtics (RA) una de les principals preocupacions en Salut Pública i, per tant, estableix com a prioritària la recerca urgent de noves opcions terapèutiques per fer front a aquests bacteris.
A Catalunya, la notificació de les RA a l’SNMC és d’obligat compliment (Decret 203/2015) i es coordina des de l’SGVRESP.