
La ràbia és una malaltia que es transmet d’animals a éssers humans causada per un virus que és gairebé sempre mortal i que provoca problemes importants de salut pública a escala mundial.
Es considera que tots els mamífers són susceptibles de contraure la malaltia, però el reservori més important són els cànids, especialment els gossos, però també en són hostes els ratpenats. La transmissió de la infecció es produeix des dels mamífers a les persones per mitjà de la saliva inoculada a la pell per ferides causades per mossegades, esgarrapades o per llepades a les mucoses.
Des de fa anys, Catalunya està lliure de ràbia en gossos, gats i fures autòctons, però s’han detectat ratpenats infectats pel virus de la ràbia europeu. Per tant, a Catalunya hi ha risc de ràbia a partir de l’exposició a ratpenats o d’altres mamífers procedents de països endèmics.
En aquest sentit, és molt important evitar l’exposició a ratpenats o a animals que mostren comportaments agressius. Cal remarcar que els ratpenats són una espècie protegida i que no se’ls pot tocar ni treure dels nius.
En cas de trobar un animal salvatge ferit o cadells, inclosos els ratpenats, cal avisar els agents rurals.
A Catalunya la vacuna de la ràbia no s’utilitza de manera sistemàtica. Malgrat que la malaltia és molt greu, quan es produeix una infecció per una mossegada d’animal, la vacuna, administrada de manera urgent, pot evitar que el virus no arribi al sistema nerviós central.
En l’agressió de ratpenat en el nostre medi o d’animals que procedeixin de països endèmics o que hi hagin viatjat, s’ha de valorar cada cas.
Per aquest motiu, s’ha de contactar amb el Servei de Vigilància Epidemiològica (SVE) del territori i, fora de l’horari laboral, amb el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) per tal de valorar la possibilitat de sotmetre l’animal a vigilància, enviar les mostres disponibles i, eventualment, administrar al pacient el tractament corresponent.
Per a més informació sobre les actuacions que cal dur a terme, consulteu el Protocol de prevenció i control de la ràbia vigent.