L’Acinetobacter baumannii i la Pseudomonas aeruginosa són dos bacteris estretament lligats a les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRAs). A més, ambdós bacteris es caracteritzen per la seva gran capacitat d’adquirir i generar resistència als antibiòtics (RA), fet que redueix les opcions terapèutiques i, per tant, augmenta la mortalitat associada a les infeccions que causen. Segons el darrer informe de la Unió Europea, un 43% de les soques d’A. baumannii i un 18,7% de P. aeruginosa va presentar resistència a almenys un tipus d’antibiòtic (vegeu l’informe de l’ECDC).
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’informe “Anàlisi de la sensibilitat als antimicrobians d’Acinetobacter baumannii i Pseudomonas aeruginosa. Catalunya, 2020-2022. En aquest informe es mostra l’anàlisi de la sensibilitat als antibiòtics, de la presència dels mecanismes de resistència i de soques multiresistents (MDR), extremadament resistents (XDR) i panresistents (PDR), en global i per anys. També es fa una anàlisi estadística sobre la variació d’aquestes dades al llarg del període 2016-2022.
En el període d’anàlisi 2016-2022, s’han notificat un total de 97 casos aïllats d’A. baumannii i 5.007 casos aïllats de P. aeruginosa als quals se’ls han practicat un total de 417 i 44.958 proves de sensibilitat antimicrobiana, respectivament. En referència a l’estudi de resistència de les soques d’A. baumannii, s’han observat un 13,3% de soques resistents a la ciprofloxacina, un 8,2% a l’ampicil·lina sulbactam, un 6,9% a l’imipenem, un 6,3% a l’amikacina i un 2,6% a la colistina (figura 1A). No s’ha trobat cap soca resistent a la levofloxacina. El major percentatge de soques resistents de P. aeruginosa s’ha donat a la levofloxacina (25,1%), seguit de la ciprofloxacina (21,9%), l’imipenem (20,6%), la ceftazidima (18,8%), la cefepima (18,5%), la gentamicina (15,8%), el meropenem (12,5%), la tobramicina (11,4%) i l’amikacina (2,1%) (figura 1b).
Figura 1. Percentatge de soques resistents d’A. baumannii (a) i P. aeruginosa (b) segons l’antibiòtic analitzat. Catalunya, 2016-2022.
L’Organització Mundial de la Salut considera la resistència als antibiòtics una de les principals preocupacions en salut pública i, per tant, estableix com a prioritària la recerca urgent de noves opcions terapèutiques per fer front a aquests bacteris.
A Catalunya, la notificació de les RA al sistema de notificació microbiològica de Catalunya és de compliment obligat (Decret 203/2015) i es coordina des de l’SGVRESP.
Per a més informació: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya