La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum celebra els 25 anys amb la 22a trobada de l’entitat, amb relleu en la coordinació i el repte de mobilitzar encara més els professionals de la salut i de guanyar el torcebraç al màrqueting de nous productes.

La 22a trobada de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) s’ha celebrat aquest dilluns passat a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet de Llobregat. S’ha fet amb la visualització del relleu en la coordinació d’aquesta organització, que enguany ha fet 25 anys, i amb un inventari de les fites aconseguides els darrers mesos i els reptes que enfronten els hospitals adherits a la xarxa. Uns desafiaments que coincideixen amb l’acceleració del màrqueting utilitzat pels fabricants i distribuïdors de les noves —i no tan noves— formes de presentació de la nicotina i que han aconseguit penetrar en el teixit social. Ho ha assenyalat, en la ponència final, Armando Peruga, investigador de l’IDIBELL i exgerent del programa mundial del control del tabac de l’OMS. Peruga apunta que la promoció de nous productes amb tabac i nicotina utilitza l'argument de la reducció dels danys causats per les cigarretes com una estratègia de màrqueting, quan realment són productes que promouen l'addicció entre els més joves. I, a més, no ajuden de manera segura i efectiva a què els fumadors deixin el tabac.
En la presentació de la jornada, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández —que va ser coordinador de la XCHsF fins aquest estiu passat, quan va accedir al càrrec al departament de Salut i va cedir el relleu a Cristina Martínez, coordinadora actual— ha destacat l’orientació bottom-up de la Xarxa. «El principal recurs és la gent, les persones que treballen dia a dia i la complicitat de fer camí en xarxa i afrontar els reptes». Entre aquests reptes, com ha quedat palès en el balanç 2024 de l’entitat, la sistematització dels programes d’abandonament del tabac, tant entre les persones hospitalitzades com entre els equips de professionals dels serveis sanitaris. Les coordinadores tècniques de la Xarxa, Montse Ballbé i Laura Antón, han presentat aquesta memòria, on han destacat també la creació de nous materials divulgatius de l’esperit i la pràctica dels hospitals adherits.
Elvira Pla, de la Fundació Pere Mata, Terres de l’Ebre; Anna Señé, de l’Hospital de Viladecans; Gemma Nieva, de l’Hospital de Vall d’Hebron —un centre guardonat amb la màxima distinció de l’organització Global Network for Tobacco Free Healthcare services per la implementació del projecte Hospital sense Fum amb el màxim nivell en la implementació— i Miquel Vilardell, del Consorci Hospitalari de Vic, han explicat les experiències d’aquests centres en les iniciatives per promoure l’ambient sense fum, dins i fora dels hospitals, entre els equips professionals i les persones ateses.
Clara Mercader, membre de la Unitat de Control del Tabac a l’ICO, va fer la presentació del projecte PIECES)., una eina per facilitar la implementació d’intervencions preventives del càncer.
En tancar la trobada, el cap de servei de prevenció i control del tabaquisme i de les lesions de la Secretaria de Salut Pública, Josep Maria, Suelves, va destacar la incorporació d’eines «molt útils», com la recent publicació del protocol d’indicació infermera de medicaments per deixar de fumar. També les noves regulacions que, previsiblement, duran mesures com el paquet neutre de tabac. Així mateix s’esperen millores en la regulació i la fiscalitat de nous productes de tabac i nicotina i una ampliació dels espais lliures de fum i d’aerosols.