Professionals de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) i del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), presenten diverses comunicacions en el congrés internacional a Porto.

La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) ha celebrat del 5 al 8 de setembre la seva 41a Reunió Anual a Porto (Portugal). Sota el lema “Epidemiologia per construir el futur” i emfasitzant la necessitat d’estar preparats per fer front a les possibles amenaces del demà, el Congrés marcava el desè aniversari de la fructífera aliança entre la SEE i l’Associação Portuguesa d’Epidemiologia (APE) i ha congregat més de 800 assistents. Un any més,
El Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) hi ha participat amb 16 comunicacions relatives als seus respectius i diversos àmbits de treball, i 2 sessions de comunicacions. A més a més, el director del centre, el doctor Jordi Casabona, juntament amb el doctor Juan Carlos Galán de l’Instituto Ramón y Cajal de Investigaciones Biomédicas (IRYCIS), ha coordinat una taula rodona sobre Mpox a Espanya, organitzada des del subprograma d’infeccions transmissibles per fluids orgànics, integrat dins del programa DAPET de CIBERESP, titulada “Abordajes clínicos, diagnósticos, epidemiológicos y modelizables del brote internacional de Mpox en España.
Per la seva banda, la doctora Cinta Folch i Andreu Bruguera van moderar sessions de comunicacions dedicades al VIH, a les quals el CEEISCAT va fer nombroses contribucions en els continguts: l’estudi dels factors de VIH i ITS associats a persones trans i homes que tenen sexe amb homes entre 2013 i 2022, realitzat per la xarxa europea COBATEST; l’impacte de la COVID-19 en les proves de VIH dels Centres Comunitaris de Catalunya; o diferents investigacions de la Cohort PISCIS com la identificació i rastreig de persones perdudes en el tractament de VIH. Altres sessions on el CEEISCAT va participar van ser la dedicada a la Vigilància Epidemiològica –on es van presentar els resultats de la primera etapa del projecte Escoles Sentinella i la necessitat de dissenyar intervencions en persones que s’injecten drogues des d’una perspectiva sindèmica i de gènere-; Gènere i Salut, centrada en la realitat de la violència exercida contra les dones que es dediquen al treball sexual (MTS); i les d’ITS i altres malalties transmissibles, com les hepatitis. A més a més, el CEEISCAT va col·laborar en uns altres 5 treballs presentats al Congrés, evidenciant la seva capacitat de cooperació amb altres institucions.
Professionals de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) van presentar, entre d’altres, les comunicacions: Changes in invasive pneumococcal disease in children in the second year of COVID-19 pandemic, El origen de los brotes de COVID-19 en residencias geriátricas: la detección de infectados por SARS-CoV-2 en estudios de contactos motivados por residentes vs profesionales,
Brote familiar de neumonía necrotizante asociado a MRSA productor de leucocidina Panton Valentine (LPV), Brote de Listeria monocytogenes en una casa de colonias en Catalunya en 2022, Monkeypox: ¿hasta cuándo se puede detectar el virus por PCR? i Estudio de contactos de tuberculosis en una comunidad de vecinos.