
La Secretaria de Salut Pública, en el marc de les seves competències en matèria d’aigües, emet els informes sanitaris corresponents, preceptius i vinculants, de noves concessions d’aigües de consum i d’autoritzacions o concessions d’aigües regenerades, valorant en cada cas els plans sanitaris de l’aigua i els plans de gestió de riscos que presenten els operadors.
Així mateix, realitza el programa de control sanitari de les infraestructures de subministrament d’aigua de consum, de la desinfecció de l’aigua i la supervisió de l’autocontrol implementat pels operadors de Catalunya, així com el programa de vigilància de l’aigua. L’any 2024 s’han analitzat 1.673 mostres d'aigua de consum, i s’han realitzat un total de 78.104 determinacions fisicoquímiques i 3.145 determinacions microbiològiques. Aquestes anàlisis es duen a terme als laboratoris de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa i al laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Tots cinc laboratoris treballen sota un sistema de gestió de la qualitat segons la norma UNE EN ISO IEC 17025 i estan acreditats per l’ENAC per a l’anàlisi d’aigües.
Tal com fa palès l’Organització de les Nacions Unides en el Dia Mundial de l’Aigua d’enguany, a mesura que augmenta la temperatura del planeta, el patrimoni gelat es redueix i el cicle de l’aigua esdevé més impredictible. Com a conseqüència, les poblacions pateixen els efectes dels canvis als fluxos d’aigua: crescudes de rius, sequeres i pujada del nivell del mar.
Per fer front al canvi climàtic és imprescindible preservar l’aigua disponible i protegir la seva qualitat per a poder-la destinar als usos que es requereixen.
En aquest sentit, i tal com indica l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible ODS 6 sobre Aigua neta i sanejament, cal millorar la qualitat de l’aigua reduint-ne la contaminació, restringint al màxim l’abocament de productes químics perillosos per evitar que entrin al cicle de l’aigua. D’aquesta forma, es facilita l’aprofitament de les aigües naturals i la reutilització de les aigües residuals regenerades.
Més informació:
- 22 de març. Dia Mundial de l’Aigua. Nacions Unides
- Aigües de consum humà. Agència de Salut Pública de Catalunya
- Reutilització d’aigües regenerades. Agència de Salut Pública de Catalunya
- Agència Catalana de l’Aigua