
Des de la Unitat de Salut Laboral (USL) de la Regió Sanitària Lleida i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) s’ha organitzat una sessió d’actualització de conceptes de les mesures preventives i les estratègies de gestió de riscos per abordar desafiaments únics en aquest àmbit. La sessió s’ha adreçat als professionals dels serveis de prevenció de riscos laborals, als de l’Atenció Primària i als de salut pública, tots ells amb una implicació directa i rellevant en el desenvolupament de la campanya agroalimentària.
Al sector agrari la prevenció de riscos és un component essencial per garantir la seguretat i el benestar dels treballadors atès que en aquest entorn laboral hi són presents una gran varietat de riscos específics.
En la sessió hi han participat tècnics de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) del Departament d’Empresa i Treball, personal sanitari de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la Regió Sanitària Lleida del CatSalut. Així mateix, ha integrat membres de la Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral i de la USL de la Regió Sanitària Lleida i també de l’ASPCAT.
A l’inici de la sessió, els tècnics de l’ICSSL han parlat de les recomanacions preventives en matèria de seguretat i salut en el sector agrari, contingudes en el document Al camp, treballem de forma segura i també han fet esment de les eines disponibles que ofereix l’ICSSL per promoure la prevenció de riscos laborals.
El director de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Seròs ha ressenyat com es preparen per a l’inici de la campanya d’enguany; i també s’ha explicat l’experiència dels equips d’atenció primària (EAP) en relació amb els treballadors agraris durant l’època de la campanya agrària. L’EAP de l’ABS del Pla d’Urgell ha presentat dades relacionades amb les incidències sanitàries d’origen laboral més prevalents durant les campanyes agràries del territori.
A la darrera part de la sessió hi ha participat el cap de servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral de l’ASPCAT, que ha fet referència al projecte Empresa Promotora de Salut (EPS) i ha descrit quins són els requisits que ha de complir una empresa per ser reconeguda com a EPS. L’objectiu principal d’aquestes organitzacions és promoure la salut en l’entorn de treball i contribuir a la millora de la salut de la població treballadora.
Per finalitzar la sessió, s’ha donat pas a un torn obert de paraules en què els assistents han pogut aclarir dubtes.