Conferència a Barcelona
La Subdirecció General de d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya va coorganitzar la setmana passada, els dies 13 i 14 de setembre, juntament amb l'Oficina Regional de l'OMS per Europa (OMS/Europa) la Conferència Europea "Impacte a nivell de població de les polítiques de control de l'alcohol a la Unió Europea: què sabem de les àrees més enllà de les «Millors Estratègies de l'OMS»".
A la sessió inaugural van assistir Pilar Aparicio, Directora General de Salut Pública; Carmen Cabezas, Secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Gauden Galea, Assessor Estratègic del Director Regional d´OMS/Europa per a la Iniciativa Especial de NCDS i innovació; Carina Ferreira-Borges, Assessora Regional per a Alcohol, Drogues Il·lícites i Salut Penitenciària d'OMS/Europa i Joan Colom, Subdirector General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (SGAVIH).
En el marc de la mateixa es va oficialitzar la designació de la SGAVIH com a Centre Col·laborador de l'OMS, amb una sessió en què el Joan Colom va exposar la ponència "Impacte a nivell de població de les polítiques de Millors Estratègies: què sabem i on anem? Lliçons apreses a Catalunya del 1985 al 2023.
La seva exposició va donar peu a una taula de debat sobre com l'experiència d'aquestes dècades a Catalunya pot ajudar a avançar més enllà de les polítiques de les Millors Estratègies de l'OMS. Aquesta taula va comptar amb la participació de Marica Ferri Cap de Sector de l'Observatori Europeu de Drogues i Drogodependències (EMCDDA); Antoni Gual, cap de la Unitat d'Addiccions Comportamentals de l'Hospital Clínic de Barcelona; Jürgen Rehm, científic sènior, membre dels Centres Col·laboradors PAHO/WHO al CAMH (Center for Addictions and Mental Health) de Toronto i a l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el propi Joan Colom, Subdirector General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. La taula va ser moderada per Carina Ferreira-Borges, que va lliurar a Joan Colom el distintiu de la SGAVIH com a centre col·laborador.
Aquesta conferència s'emmarca en els objectius de la SGAVIH com a centre col·laborador i també en el Projecte Evidència en Acció sobre l'Alcohol (EVID-ACTION) finançat per la Comissió Europea que pretén recopilar més evidència, conscienciar sobre riscos i danys per a la salut derivats del consum d'alcohol i debatre sobre com reduir-los mitjançant la implementació de polítiques de control basades en l'evidència existent. La idea és identificar àrees on cal investigar més com ara l'etiquetatge de begudes alcohòliques o l'impacte poblacional del desplegament de les intervencions breus en els serveis de salut, especialment la primària.
Durant la conferència, els joves investigadors que han participat en el curs de capacitació OMS/Europa sobre alcohol i salut pública a Europa van tenir ocasió d'exposar els seus treballs. Es va parlar d'aspectes com la viabilitat d'estudis reals dels monopolis a comunitats de l'UE, Islàndia, Noruega i Ucraïna, de les consideracions polítiques i legals a tenir en compte o del seguiment dels diferents estudis. En una altra sessió, un grup d'experts de l'OMS va debatre l'impacte i resultats de les polítiques d'etiquetatge de begudes alcohòliques.
El consum d'alcohol i les malalties associades són responsables d'alguns dels desafiaments socials i de salut més grans als quals s'enfronten els Estats membres de la Unió Europea (UE). Més del 5% de totes les morts anuals la UE són causades per l'alcohol.
A Catalunya, de la mà de la SGAVIH treballem per la millora de les polítiques tant al nostre context com a la resta d'Europa.