
Estratègia per al control de la tuberculosi a Catalunya
La tuberculosi (TB) és una malaltia global present a tots els països del món. Malgrat ser prevenible i curable, l’any 2023, la TB va ser la primera causa de mort al món per un sol agent infecciós, després de tres anys de preeminència de la COVID-19, i va causar gairebé el doble de morts que el VIH/SIDA. Més de 10 milions de persones emmalalteixen de TB cada any. Per tal de visibilitzar aquesta realitat, cada 24 de març se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi. El lema d’enguany, “Sí! Podem posar fi a la tuberculosi: comprometre's, invertir, complir”, és una crida a l’acció urgent i la rendició de comptes.
La tuberculosi a Catalunya: una realitat social
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública apunta, en el seu darrer informe, que l’any 2023 es van diagnosticar un total de 1.025 casos de TB en persones residents a Catalunya (65,7% homes i 34,3% dones). La taxa d’incidència va ser de 13,0 casos per 100.000 habitants, xifra lleugerament inferior a la de l’any 2022.
El 62,4% dels casos de TB es van diagnosticar en persones nascudes fora de l’Estat espanyol i d’aquestes, el 42,8% hi residien des de feia 10 anys o més. La taxa de TB de les persones nascudes fora de l’Estat espanyol va ser de 36,1 casos per 100.000 habitants, que és gairebé sis vegades superior a la de les persones autòctones (6,3 casos per 100.000 habitants).
Cal remarcar la precarietat social com a factor de risc més freqüentment associat a la TB, identificat en el 32,3% dels casos. Aquest percentatge va ser molt superior en la població no nascuda a l’Estat espanyol (48,6%) en comparació amb la població autòctona (5,2%). D’altra banda, el tabaquisme es va identificar en el 30,7% dels casos i l’alcoholisme, en el 12%.
L’estratègia per al control de la tuberculosi a Catalunya
A Catalunya s’han desplegat noves estratègies per reforçar les mesures de control habituals. Les més rellevants són l’abordatge específic de les vulnerabilitats en les persones migrants i la identificació de cadenes de transmissió mitjançant la vigilància genòmica del microorganisme causant de la malaltia.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) compta a tot el territori amb la Xarxa d’agents comunitaris de salut integrada en el Model d’Acció Comunitària i Pública (projecte MACIP) desenvolupat per l’Equip de Salut Pública i Comunitària de la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron, i en el programa específic de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a la ciutat de Barcelona.
Aquesta Xarxa dona suport a la gestió de casos de TB i dels seus contactes entre les poblacions migrants en situació de vulnerabilitat mitjançant la combinació d'intervencions remotes i presencials adaptades a les necessitats reals de les persones.
L’any 2024, un total de 1.104 persones van participar en el projecte MACIP com a casos de TB i els seus contactes, i també en accions de sensibilització. Es van dur a terme 245 accions per a la gestió de casos i 38 accions grupals de sensibilització. Una de les aportacions més significatives d’aquest Model és la integració d’un sistema digital de registre i seguiment en temps real, que permet documentar dades socials, monitorar intervencions comunitàries i reforçar la coordinació entre els agents comunitaris de salut pública i els epidemiòlegs.
A Catalunya es realitza de manera sistemàtica la vigilància genòmica del complex Mycobacterium tuberculosis a través de la seqüenciació total del seu genoma. Hi participen el conjunt de laboratoris de microbiologia clínica del territori que formen part de la Xarxa de vigilància epidemiològica de la tuberculosi i que remeten les soques al Servei de Microbiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on se’n fa la seqüenciació. Els objectius de la vigilància genòmica, impulsada per l’ASPCAT, són ampliar el coneixement de l’epidemiologia de la TB i identificar-ne prospectivament les transmissions recents per aplicar respostes proactives.
Aquestes anàlisis moleculars han permès detectar des de l’any 2022 fins a finals del 2024, 148 agrupacions de casos, dels quals 27 han tingut més de 5 casos amb possible relació i 20 han estat considerats de transmissió recent. Els resultats poden anar canviant a mesura que es disposi de més casos seqüenciats
Amb la recent creació del Grup d’Expertesa en Seqüenciació i Salut Pública, impulsat des del Servei de Prevenció i Control de la Tuberculosi i Programes Específics, es pretén consensuar les accions de control que despleguen els serveis de vigilància epidemiològica territorials.
Enfortir el treball coordinat de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya i de tot el sistema sanitari, així com treballar en la disminució de les desigualtats és clau per seguir lluitant contra la TB. L’estigmatització social i la incomprensió que encara avui dia envolta aquesta malaltia fan que accions divulgatives com les que es duen a terme el Dia Mundial de la Tuberculosi segueixin sent imprescindibles per a la sensibilització de la ciutadania i, en definitiva, per contribuir a la reducció del seu impacte sanitari i social.
Més informació
-
Situació epidemiològica i tendència de l’endèmia tuberculosa a Catalunya - 2023
(Obre en una nova finestra)
Es descriu la situació epidemiològica de la tuberculosi a Catalunya i a les seves regions sanitàries. S’analitzen les característiques sociodemogràfiques, clíniques, bacteriològiques i els factors de risc dels casos enregistrats.