
Segons l’OMS, entre un 30 i un 50% d’aquestes patologies es podrien prevenir amb estils de vida saludables
L’ASPCAT se suma al la campanya de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) que organitza la X edició de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) de l'1 al 8 d'octubre.
L'objectiu de la campanya és fomentar els estils de vida saludables per reduir el risc de patir càncer. D'acord amb les recomanacions del Codi Europeu contra el Càncer, la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer posa l'èmfasi en tres aspectes:
- alimentació saludable
- pes saludable
- Activitat física diària
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que entre un 30 i un 50% dels càncers es poden prevenir amb una sèrie d'estils de vida saludables. S’han d’evitar factors com el tabaquisme, la ingesta d’alcohol, el sedentarisme i una alimentació poc saludable. De fet, nombrosos articles científics demostren que hi ha un vincle entre sobrepès i obesitat i certs tipus de tumors. Una alimentació rica en fruites i verdures pot ajudar a protegir contra el càncer. També és important evitar les begudes ensucrades, limitar el consum d’aliments rics en greix i sucres, i abandonar el sedentarisme.
A Catalunya, el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable, conegut com PAAS, és la resposta de Salut Pública per prevenir i controlar l’epidèmia d’obesitat que viuen els països industrialitzats i que està a la base de molts dels problemes de salut crònics i de malalties com el càncer. L’objectiu del PAAS és fomentar els estils de vida saludables.
Dins del PAAS s'inclouen accions de promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable en cinc àmbits: educatiu, sanitari, comunitari, laboral i de recerca. Algunes d'aquestes accions són pròpies i n'hi ha d'altres a les quals se n’ha donat assessorament tècnic i/o suport institucional.
L’enfocament del PAAS és integral i intersectorial. Treballa per un costat la capacitació de les persones i les comunitats per prendre decisions informades sobre la seva salut. D’altra banda, també treballa el desenvolupament d'entorns generadors de salut.
El PAAS compta amb la participació d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals, institucions sanitàries i educatives, gremis, fundacions, empreses privades i altres entitats.
Destaquem
-
Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS)
(Obre en una nova finestra)
-
Codi Europeu contra el Càncer
(Obre en una nova finestra)
-
Tabac
(Obre en una nova finestra)
-
Alcohol i càncer
(Obre en una nova finestra)
-
X Edició del “MENJA SA I MOU-TE” per prevenir el Càncer
(Obre en una nova finestra)