Imatge: ©Javi Martin Ajuntament de Lleida.
El passat dia de Sant Jordi es va presentar, a la població de Sucs, el llibre La cuina popular. Receptari de cuina tradicional de Sucs, fruit d’una iniciativa de diversos agents: l’Associació de Jubilats de Sucs, el Grup de Dones de Sucs, el CAP d’Almacelles, l’Ajuntament de Sucs i els professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
El llibre ha estat possible gràcies a l’esforç i la implicació de moltes persones i professionals, iniciativa mitjançant la qual s’ha donat valor al treball comunitari.
La publicació consisteix, doncs, en un recull de receptes tradicionals aportades pels diferents veïns i veïnes de Sucs, amb una gran diversitat gastronòmica atribuïble al fet que Sucs és un poble de nova colonització que compta amb una població amb influència de diversos territoris com el País Basc, Navarra, Aragó, Andalusia, País Valencià i Catalunya.
S’hi inclouen també consells d’higiene i conservació dels aliments, consells nutricionals i consells per a persones amb al·lèrgies o intoleràncies.
Les receptes s’agrupen en categories segons el tipus de plat: entrant, primer plat, segon plat, plat únic, postres o receptes per a ocasions especials. De la majoria de les receptes, se’n detalla el procés d’elaboració i algunes característiques específiques; i també se’n fa una valoració nutricional.
Va iniciar l’acte Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida. També hi van intervenir Guillem Boneu, president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs; Mercè Bieto, subdirectora regional a Lleida i Alt Pirineu i Aran de la Secretaria de Salut Pública (Departament de Salut); Joan Gómez, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida; Teresa Hernández, cap del Servei de Promoció de la Salut a Lleida (Agència de Salut Pública de Catalunya), i Julián Gavín, president de l’Associació de Jubilats de Sucs.