
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), compromesa amb el Dia Mundial dels Llegums (10 de febrer), recupera el monogràfic elaborat el 2016, amb motiu de l’Any Internacional, i el receptari del 2018, plenament vigents. Ho fa per recordar els avantatges nutricionals i de salut, econòmics i gastronòmics que suposen aquest grup d’aliments. També recorda que en la guia “Petits canvis per menjar millor”, un dels principals missatges és augmentar el consum de llegums, que en el nostre entorn es troba per sota del recomanat. La guia recull molta informació i estratègies per comprar, cuinar i menjar més llegums. Podeu aprofundir en tota aquesta informació en aquest enllaç. De la seva banda, el monogràfic sobre els llegums inclou consells de compra i conservació, orientacions sobre la manera de menjar més llegums, respostes a les preguntes més freqüents, així com trenta receptes en què els llegums en són l’ingredient principal.
Els llegums tenen un paper central a l’hora d’afrontar els desafiaments de pobresa, seguretat alimentària, salut humana i nutrició, salut del sòl i medi ambient, de manera que contribueixen a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la iniciativa “Mà de la mà” de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).
Actualment es recomana incloure els llegums en els àpats setmanals entre tres i quatres vegades, com a mínim, com a substituts ideals d’altres aliments proteics com el peix, els ous i, sobretot, de les carns, de les quals se’n fa un consum excessiu al nostre entorn. A més dels beneficis per a la salut, els llegums són molt econòmics i la seva producció té un impacte positiu en el medi ambient, ja que el seu conreu requereix poca aigua, millora la fertilitat del sòl, augmenta la biodiversitat i redueix indirectament l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.
Després de l’èxit de l’Any Internacional dels Llegums el 2016, la FAO ha considerat que aquest Dia Mundial és una nova oportunitat per seguir conscienciant la població sobre els beneficis nutricionals del consum de llegums, així com sobre la seva contribució als sistemes alimentaris sostenibles i sobre el seu paper en països amb inseguretat alimentària.
En l’enllaç següent del Canal Salut podeu trobar més informació i múltiples recursos sobre aquest aliment.