La Setmana Mundial de la Immunització, del 24 al 30 d’abril, se centra en la importància de les vacunes per unir a les persones i millorar la salut i el benestar de tots.
La setmana mundial de la immunització de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) se celebra aquest any del 24 al 30 d’abril, amb el lema “Les vacunes ens apropen”. Enguany el missatge se centra en la importància de generar confiança i solidaritat en les vacunes, en com aquestes ens connecten. L’OMS vol incidir també en la conveniència de seguir les revisions i les vacunacions sistemàtiques durant la pandèmia de COVID-19, sobretot en els infants menors de 2 anys.
Les vacunes no són exclusives de la infància, sinó que juguen un paper important per protegir a les persones contra certes malalties potencialment mortals al llarg de les seves vides. Per aquest motiu, aquesta campanya dona importància a mantenir la vacunacions sistemàtiques a totes les edats. Les vacunes sistemàtiques aplicades des de la infància a l’edat adulta immunitzen contra 15 malalties greus, com per exemple el xarampió i la tos ferina. A Catalunya el calendari de vacunacions sistemàtiques és aquest:
Les vacunes no només immunitzen la persona receptora, sinó que reverteixen en la protecció de la comunitat, i aquesta protecció s’amplia a tota la societat. L’objectiu de la campanya de l’OMS es generar solidaritat i confiança en la vacunació com un bé universal que salva vides i protegeix la salut.
Aquesta campanya també fa èmfasis en:
- Estar al dia en les revisions i les vacunacions dels infants.
- Incrementar la confiança en les vacunes i mantenir o incrementar la seva acceptació
- Augmentar la inversió en vacunes, incloent-hi la immunització sistemàtica, per eliminar les barreres d’accés.
- Promoure l’equitat i l’accés universal a la vacunació i la cooperació en matèria d’immunització transfonterera.
- Fomentar una comunicació clara sobre les vacunes entre els pares i mares i els professionals sanitaris.
- La importància de la inversió en investigació en vacunes amb l’objectiu d’un futur més saludable.
La vacunació a Catalunya
A Catalunya cada any es posen més de 3,2 milions de vacunes en aproximadament 1.500.000 persones. Es fa en quasi 1.000 centres vacunals públics i privats
Des de l’any 1980 es disposa de calendari de vacunació sistemàtica, fet que ha facilitat que la població sigui conscient de la importància de vacunar. Des de 2008 aquest calendari engloba tota la vida de la persona, i no es limita a l’etapa infantil.
Així mateix, els més de 1.000 centres vacunals estan distribuïts a tot el territori amb professionals sanitaris. Això ha facilitat l’adhesió de la població. Al 2019, més del 95% dels infants durant el primer any de vida estaven vacunats seguint el calendari de vacunacions sistemàtiques.
A Catalunya s’han evitat cada any més de 33.000 casos de malalties d’entre les incloses en el calendari des del començament de l’extensió dels programes de vacunació (anàlisi comparativa 1984-2016)
El calendari vacunal
- El calendari de vacunacions actual , que es va implantar el gener de 2020, inclou les vacunacions més adients per a la població de Catalunya durant tota la vida: des de la infància a l’edat adulta.
- L’efectivitat de la majoria de les vacunes incloses en el calendari és molt alta, superior al 90%. Totes han de passar per estudis clínics molt rigorosos abans de ser aprovades per les agències del medicament internacionals i/o estatals.
Els beneficis de les vacunes
Les vacunes han fet possible plantejar-se reptes com l’eliminació de la poliomielitis, del xarampió i de la rubèola, malalties que abans de la vacunació eren pràcticament universals. A Europa estan eliminats la pòlio i la rubèola. Però amb l’objectiu d’avançar en l’eliminació cal seguir vacunant i augmentar la cobertura de població immune (vacunada). Per aquest motiu tothom ens hem de comprometre i protegir-nos junts! I cal transmetre aquest missatge als pares:
- La vacunació és universal
- Les vacunes són efectives i segures.
- Les Vacunacions es realitzen en entorns segurs respecte la COVID-19.
- Les vacunes són la intervenció preventiva amb una relació de cost-efectivitat millor.
- Prevenint les malalties també s’evita el patiment associat amb aquestes malalties, i també els costos sanitaris i socials associats (pèrdues de dies d’escola i de feina, entre altres coses) i, per tant, es contribueix a la sostenibilitat i a la lluita contra la pobresa
- Les vacunes també eviten càncers com els produïts pel virus de l’hepatitis B i el virus papil·loma humà
- Per contrarestar la informació incorrecta que hi ha en moltes webs sobre la seguretat de les vacunes, s’ha creat una xarxa de webs amb informació validada: Vaccine safety.net.
- S’han fet nous materials i diverses infografies sobre aquests i altres conceptes clau.