
El conseller Balcells va inaugurar la jornada de treball SIVIC 2022 que es va celebrar divendres 21 d’octubre a la sala d'actes del Departament de Salut. Posteriorment, la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, va presentar i moderar les diferents taules que van formar part de l’acte.
L’objectiu de la jornada va ser posar en comú l’experiència d’aquests primers mesos de funcionament de la xarxa SIVIC i hi van participar professionals dels diferents àmbits implicats: atenció primària, hospitals, laboratoris, Sistema d’Informació d’Atenció Primària (SISAP), direcció ICS i CatSalut i Secretaria de Salut Pública, així com diversos representants dels usuaris.
El programa de la jornada es va distribuir en tres taules: en la primera taula es va parlar dels sistemes que han precedit el SIVIC en la vigilància de les infeccions respiratòries agudes, dels objectius i la metodologia del SIVIC, dels sistemes d’informació i es va mostrar i navegar per la web SIVIC. La segona taula va estar formada per professionals dels centres participants, tant de l’atenció primària com dels hospitals i laboratoris, cadascun dels quals va aportar la seva visió. El punt de vista dels usuaris (universitats i centres de recerca, mitjans de comunicació i gestors de serveis sanitaris) va ser el centre de la tercera taula. Tant la segona com la tercera taula es van organitzar en forma dialogada.
La xarxa SIVIC (Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya), coordinada des de la Secretaria de Salut Pública, és un sistema de vigilància creat per al seguiment i anàlisi de les infeccions a Catalunya, iniciant la seva trajectòria amb la vigilància de les infeccions respiratòries agudes, amb l’objectiu d’ampliar-la en el futur a altres grups de malalties infeccioses. Integra la informació recollida als centres d’atenció primària, als hospitals i als laboratoris i permet analitzar-les en temps real per monitorar tendències i informar sobre amenaces i alertes. En aquest moment recull les dades dels principals diagnòstics relacionats amb les infeccions respiratòries agudes, i molt especialment les relacionades amb el SARS-CoV-2, la grip i el virus respiratori sincitial, així com les dades procedents d’una xarxa sentinella en la que participen 34 centres d’atenció primària, 11 hospitals i 12 laboratoris clínics i que s’ha seleccionat per tenir una bona representativitat per sexe, edat, nivell socioeconòmic i territori. En aquesta mostra sentinella que ara està activa durant tot l’any, s’analitzen 20 virus respiratoris diferents. Les dades mostren una correlació excel·lent entre els dos tipus de mostra (sentinella i universal).
La xarxa també permet fer un retorn de la informació que es pot visualitzar a la web amb dades obertes que s’actualitza setmanalment i que permet que els diferents grups de recerca o altres grups d’interès puguin fer els seus anàlisis independents. Les dades del SIVIC s’integraran als sistemes de vigilància estatal i europeu. El SIVIC ha estat reconegut com un model de referència a l’Estat Espanyol.
La jornada de treball va acabar amb un torn obert de paraules en el qual es van resoldre dubtes i es van recollir comentaris i suggeriments.