És el resultat del primer estudi poblacional que compara la seguretat i l’eficàcia de les dues pautes de vaccinació
La vacunació heteròloga (una dosi d’AstraZeneca i una segona de Pfizer) pot generar una resposta immunitària més efectiva que la vacunació homòloga (les dues dosis d’AstraZeneca). És el resultat del primer poblacional que compara la seguretat i l’efectivitat de totes dues pautes de vacunació. L’han dut a terme per investigadors de la Universitat d’Oxford, l’Institut Català de la Salut i l’ASPCAT, entre d’altres. La recerca s’ha fet amb dades de pacients de Catalunya de fins a 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca i després van poder triar entre aquest mateix vaccí i la vacuna de Pfizer per a la segona dosi. L’estudi va monitoritzar dues cohorts comparables: una amb vacunació homòloga i l’altra, amb vacunació heteròloga. De tots aquest, l’1’7% del grup heteròleg i el 2,7% del grup homòleg van desenvolupar COVID-19 entre el primer de juny i l’11 d’octubre d’aquest any. L’estudi conclou que totes dues pautes són efectives per prevenir l’aparició de casos, però que la immunització heteròloga amb AstraZeneca i Pfizer confereix un 40% més de protecció enfront de la infecció per SARS-CoV-2 que la vacunació homòloga amb dues dosis d’Astrazeneca. La majoria de les infeccions registrades en aquest estudi es van diagnosticar quan la variant Delta era predominant a l’estat espanyol.
Destaquem
-
Comparative effectiveness and safety of homologous two-dose ChAdOx1 versus heterologous vaccination with ChAdOx1 and BNT162b2: a cohort analysis.
(Obre en una nova finestra)
Prieto-Alhambra D., Hermosilla E., Coma E., Xie J., Feng S., Cabezas C., Méndez-Boo L., Fina F., Ballo E., Martínez M., Medina-Peralta M., Argimon JM. DOI 10.21203/rs.3.rs-1074858/v1. 18/11/2021.