
Membres del Comitè de Direcció de la iniciativa EuroTEST
- És un dels acords adoptats en la primera reunió presencial que s’organitza des de 2020, el 6 de setembre a Frankfurt
- La conferència HepHIV 2023 tindrà lloc a Madrid, essent la segona edició que se celebra a l’estat després de l’edició de 2014 celebrada a Barcelona
El cribratge i la implementació de serveis integrats en el tractament del VIH i les ITS han centrat la reunió del Comitè de Direcció de la iniciativa EuroTEST, celebrada el passat 6 de setembre. La trobada es va realitzar a Frankfurt (Alemanya) i va ser la primera reunió en format presencial des de 2020. La reunió va tenir tres objectius: en primer lloc establir les futures estratègies de la iniciativa, en segon lloc, començar a treballar en la preparació de la Conferència HepHIV 2023 que tindrà lloc a Madrid del 13 al 15 de novembre de 2023 i, en tercer lloc, dissenyar la propera European Testing Week que també tindrà lloc el proper mes de novembre.
La iniciativa EuroTEST, de la qual el Dr. Jordi Casabona, director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) n’és membre des del 2013, és una plataforma europea coordinada des del Rigshospitalet - University of Copenhagen (Dinamarca) per promoure el diagnòstic i tractament precoç de l VIH, les hepatitis víriques, les ITS i la tuberculosi. La iniciativa EuroTEST està implicada en diversos projectes i col·laboracions internacionals com l’organització de la European Testing Week, encaminada a sensibilitzar sobre la necessitat del diagnòstic precoç amb dues campanyes anuals.
Davant dels importants canvis que hi ha hagut en la tecnologia del diagnòstic i en l’evolució de la pròpia epidèmia de VIH i ITS, el Comitè de Direcció va decidir focalitzar els esforços d’EuroTEST en aspectes relacionats amb promoció del cribratge i la implementació de serveis integrats d’aquestes i d’altres infeccions. En aquest sentit una de les activitats que EuroTEST iniciarà en col·laboració amb el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, de les seves sigles en anglès) és la realització de seminaris adreçats als tècnics de les administracions públiques sobre les estratègies de diagnòstic precoç. Un dels primers, es va realitzar amb tècnics de l’estat espanyol els dies 27 i 28 de setembre en el qual el Dr. Casabona va participar com a docent.
També va assistir a la reunió l’epidemiòloga del CEEISCAT Laura Fernàndez com a coordinadora del monitoratge de la xarxa COBATEST. Aquesta xarxa de centres de cribratge de base comunitària de 28 països d’Europa i d’Àsia Central es va crear l’any 2014 a partir del projecte europeu HIV-COBATEST, es la plataforma de referència per del cribratge en base comunitària a Europa i celebrarà la propera reunió anual a mitjans de novembre a Barcelona.