- La jornada, que se celebra cada dos anys, està organitzada pel grup de treball de Tabac i Salut Mental de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) i l’Institut Català d’Oncologia, juntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.
- L’objectiu d’aquestes jornades és la d’abordar i avançar en el control del tabac als serveis sanitaris de salut mental, així com de sensibilitzar als professionals d’aquest àmbit sobre la importància d’aquesta intervenció.
Sota el lema “Tabac i Salut Mental, el repte persisteix”, el passat 30 de setembre es va celebrar la VI Jornada de Tabac i Salut Mental a la sala d’actes de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya. La jornada, que se celebra cada dos anys, està organitzada pel grup de treball de Tabac i Salut Mental de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), juntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.
L’objectiu d’aquestes jornades és la d’abordar i avançar en el control del tabac als serveis sanitaris de salut mental, així com de sensibilitzar als professionals d’aquest àmbit sobre la importància d’aquesta intervenció. De fet, la prevalença de consum de tabac en les persones amb trastorns mentals és més alta que en la població general i arriba fins a un 70-80% en les persones amb trastorns mentals greus, que són també fumadores de grans quantitats de tabac. Aquest fet fa que tinguin una esperança de vida reduïda en uns 20-25 anys respecte la població general.
El consum de tabac a les unitats de tabac i salut mental
La secretària de Salut Pública de Catalunya, la Dra. Carmen Cabezas, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a la jornada en la que va destacar la importància d’intervenir en el control del tabac i en especial en les persones afectades de trastorns mentals. La Dra. Cabezas va destacar també les noves mesures de control del tabac anunciades fa uns dies pel conseller de Salut, el Dr. Josep Maria Argimon, entre les quals està l’oferiment gratuït de fàrmacs per deixar de fumar en persones amb vulnerabilitat socioeconòmica, entre les que molts cops es troben les persones amb trastorns mentals greus.
Durant la jornada es va aprofundir en els reptes que va suposar el temps de pandèmia per a l’abordatge del tabaquisme als centres sanitaris de salut mental i també es van destacar les noves formes de contacte amb el pacient (telefònic i telemàtic), que se seguiran utilitzant de manera complementària a l’atenció presencial per a potenciar la proximitat amb el pacient.
Per altra banda, en l’última dècada s’ha avançat molt en els centres de salut mental pel que fa a la cura del pacient que fuma i en evitar l’exposició al fum ambiental del tabac. No obstant, pels estudis presentats, queda palès que encara manca feina a fer, per exemple en la formació dels professionals per a intervenir en el consum de tabac dels seus pacients, formació que és poc habitual que es rebi durant la carrera universitària o els anys de residència i que, en conseqüència, fa que els professionals tendeixin a no intervenir en el consum de tabac dels seus pacients.
Durant la jornada, com a novetat, es va presentar un curs on-line sobre intervenció en tabaquisme en pacients amb trastorns mentals i addiccions. Un curs elaborat pel grup de treball de Tabac i Salut Mental de la XCHsF i que s’oferirà gratuïtament a tots els professionals de centres hospitalaris, públics i concertats, i centres d’Atenció Primària de Catalunya.
La jornada va cloure amb una ponència final del Dr. Rafael Maldonado sobre les interaccions entre la nicotina i el THC, i la influència d’ambdues en el risc d’addicció. Un tema rellevant degut a l’augment a la nostra societat de consum conjunt de cànnabis i tabac en forma de porros, en especial entre els joves.
La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum
La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum es va crear l’any 1999. Coordinada i promoguda per l’ICO, és d’adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum i augmentin la intervenció en el consum de tabac de les persones. Des de l’any 2004 la Xarxa compta amb el finançament del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Gràcies a aquest suport, en els últims anys hi hagut un augment progressiu de centres que s’hi han adherit. Actualment en formen part 89 hospitals, en la seva majoria centres sanitaris del sistema públic SISCAT.
El grup de treball de Tabac i Salut Mental de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum es va iniciar al 2007 i està format actualment per 23 professionals de 16 hospitals catalans amb atenció hospitalària a la salut mental. Aquest grup compta amb la participació directa i suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.