
- AUPA és una xarxa d’Equips d’Atenció Primària i Salut Pública, que volen impulsar i difondre el model comunitari al sistema sanitari català, especialment en l’àmbit de l’Atenció Primària i la Salut Pública. Actualment la integren 90 Equips d’Atenció Primària i Equips Territorials de Salut Pública.
- Els participants a la Jornada van coincidir en la necessitat mantenir la Xarxa AUPA que hauria de vetllar per la qualitat de l’Acció Comunitària en Salut a Catalunya, fer advocacia i esdevenir un espai de suport mutu.
- Projectes comunitaris de Cervera i Vilanova del Camí reben els IV Premi Albert Ramos per a projectes comunitaris de l’Agencia de Salut Publica de Catalunya i la CAMFIC.
70 professionals d’Atenció Primària i de Salut Pública d’arreu de Catalunya van celebrar a Reus, el passat 10 de novembre, la XV Jornada de la Xarxa AUPA - Actuant Units per a la Salut. En el decurs de la sessió es va lliurar el IV Premi Albert Ramos per als millors projectes de Salut Comunitària 2022. Enguany es van presentar un total de 22 projectes. El Primer premi va ser per al “Projecte comunitari Cervera” de Cervera i el segon al projecte “COMNOVA. Habilitats parentals” de Vilanova del Camí. Així mateix es van presentar els projectes guanyadors als III Premis Albert Ramos (2018): El primer premi, presentat per Cristina de Prado, “La Llançadora. Escola de Salut de la gent gran” del CAP Casernes de Barcelona i el segon premi, presentat per Noemí de Miguel i Maria Jose Pardo. ABS La Verneda i La Pau, “Fem salut fem barri, escola de gent gran” de La Verneda, Barcelona.
La taula inaugural va destacar la importància que ha tingut la Xarxa AUPA per a l’Acció Comunitària en Salut (ACeS) a nivell de Catalunya des de 2004 i el compromís de les diferents entitats amb la mateixa. Hi van intervenir la Dra. Victoria Feijóo, coordinadora del grup APOC de CAMFIC, Josep Basora, vicepresident de CAMFIC, Mónica Serrano, Cap de promoció de la salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), M. Àngels Martinez, representant del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i Berta Rodoreda, representant a l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, AIFICC.
Posteriorment Irene Ripoll i Carola Domenech, estudiants del Màster de Salut Publica de La universitat Pompeu Fabra, van dinamitzar un espai “escalfant motors” al que els assistents van fer una xarxa amb un cabdell.
A continuació, Estrella Lalueza, coordinadora de la Xarxa AUPA, va presentar el projecte de la Xarxa AUPA, el seu recorregut i els reptes actuals tant de la Xarxa com de l’ACeS. A continuació l’Angelina Gonzalez, coordinadora de l’Acció Comunitaria en Salut de l’ASPCAT, va presentar els resultats de les Jornades del 2008 a les que es va definir una visió de futur de la Xarxa AUPA i va posar en context els resultats d’aquesta visió amb la situació actual.
Posteriorment es va convidar als assistents a participar d’un espai de diàleg per tal de definir la Xarxa AUPA cap al 2030. Els participants, en grups van respondre a diverses preguntes per fer un anàlisi de situació actual i propostes de futur. Aquest espai el va facilitar Empar Domínguez, Estrella Lalueza, Jaume Sanhauja, Carola Domenech, Berta Rodoreda i Victoria Feijóo.
Posteriorment es va realitzar un debat en plenari a partir de les conclusions a les taules de diàleg dinamitzades al llarg de la sessió. El debat responia a les preguntes: Cal mantenir una Xarxa AUPA i com hauria de funcionar?. Els participants coincideixen en la necessitat mantenir la Xarxa AUPA, es decideix que en aquest nou moment de l’ACeS la Xarxa ha de vetllar per la qualitat de l’Acció Comunitària en salut a Catalunya, fent advocacia i també com a espai de suport i acompanyament per als professionals implementant l’ACeS. També es planteja la necessitat d’una xarxa a nivell regional i una a nivell central (xarxa de xarxes) i d’espais com aquesta jornada com espais de càrrega d’energies.
Per finalitzar les jornades, Ana Bocio va fer les conclusions agraint als assistents l’assistència i participació activa, remarcant el compromís de l’ASPCAT amb l’Acció Comunitària en Salut i amb la Xarxa AUPA i convidant a totes a continuar sostenint la Xarxa.