Així s’ha demostrat a la jornada sobre “Tabaquisme i Covid” adreçada a professionals de la salut.

La formació adreçada a professionals de la salut, i promoguda per la Xarxa de Prevenció i Control del tabaquisme de la Catalunya Central: Actualització Tabaquisme i Covid. Com afecta la Pandèmia a la prevenció i la intervenció del tabaquisme?, constata que els pacients fumadors malalts de Covid tenen més riscos i efectes negatius per a la seva salut.
Durant la formació s'ha detallat aquests riscos i s'ha parlat com ha afectat la pandèmia a la prevenció i la intervenció en tabaquisme.
El Dr. Esteve Fernández, director dels Programes d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'ICO, cap de la Unitat de Control del Tabac de l'ICO, director de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum i del Centre Col·laborador de l'OMS per al Control del Tabac, i professor titular d'Epidemiologia i Salut Pública del Departament de Ciències Clíniques de la Universitat de Barcelona al Campus de Bellvitge, ha iniciat la seva intervenció recordant les notícies falses que va sorgir a l'inici de la pandèmia, que relacionaven el tabac com a factor protector davant la Covid. Tot i que aquest missatge va arribar ràpidament a la població, ara com ara, ja hi ha evidència científica que relaciona la gravetat i un major nombre d'ingressos a UCI derivats de les complicacions de la covid-19 en població fumadora. S'ha demostrat que les persones que fumen i contrauen la Covid, tenen un major risc de gravetat i ingrés en UCI, pitjor pronòstic i mort. També el fum de tabac i de les cigarretes electròniques són una font de risc de contagi que provoquen que els virus de la Covid s'adhereixin a les molècules en suspensió, podent arribar fins als 5 metres de distància davant del metre i mig o dos metres d'una respiració normal.
El Dr. Esteve Fernández ha explicat que cal abordar el tabaquisme amb l'objectiu de prevenir les complicacions en cas de contagiar-se del virus, perquè fumar és un risc que es pot prevenir, per disminuir el risc de contagi, per una recuperació més ràpida i uns símptomes més lleus i pel cost social i econòmic.
En aquest sentit, cal que els sanitaris ajudin als seus pacients a deixar de fumar, per minimitzar les possibles complicacions. I en el cas que no es plategi l'opció de deixar de fumar, que s'insisteixi en un seguit de pautes com poden ser reduir-ne el consum, rentar-se les mans abans i després de fumar, no fumar amb guants ni amb la mascareta a la barbeta, no compartir pipes d'aigua, ni fumar en espais tancats, etc.
A la jornada s'ha parlat sobre les diferents i formes noves de relacionar-se amb els usuaris que volen deixar de fumar com per exemple les consultes telefòniques o videotrucades que, malgrat la no presencialitat, permeten un contacte més dinàmic i més seguit amb el pacient; les teràpies grupals en línia, que poden afavorir el contacte amb altres usuaris que comparteixen les mateixes dificultats per aconseguir deixar de fumar, i les aplicacions disponibles a la pàgina web, com és l'espai La meva salut del Departament de Salut.
També s'han explicat els nous reptes als quals s'han d'enfrontar els professionals i els pacients, com la resiliència per adaptar-se als canvis, promoure l'empoderament dels usuaris, amb la millora dels autoregistres, i seguir treballant l'entrevista motivacional amb les eines actuals.
Aquesta sessió, que ha combinat la presencialitat amb la transmissió en línia, ha permès reprendre el contacte entre professionals de la Catalunya Central que treballen en la prevenció i el control del tabaquisme, i també, ha aconseguit arribar a molts professionals de fora de la Catalunya Central interessats en la prevenció del tabaquisme i en els efectes que les conseqüències de la pandèmia de la covid-19 ha provocat a la societat, en fumadors i no fumadors.