El document ha estat elaborat per Osakidetza (Departament de Salut del Govern Basc), amb la col·laboració de la Societat Catalana de Pediatria i l'Agència de Salut Pública de Catalunya
En els darrers anys, s’observa un gran interès per l’alimentació vegetariana, ja sigui per motius de salut, o bé, sobretot, per qüestions relacionades amb el benestar animal i l’emergència climàtica. Les societats científiques i professionals, així com les administracions, donen resposta a aquesta realitat creixent.
En aquest marc, i en base a l’evidència científica, el posicionament de les entitats de referència en nutrició, pediatria i salut pública és que les dietes vegetarianes i veganes, com la majoria de pautes alimentàries, quan estan ben planificades són nutricionalment adequades, poden proporcionar beneficis per a la salut i són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent-hi la infància, l’embaràs i la lactància. De la mateixa manera que passa amb qualsevol model alimentari, si no es plantegen amb cura i coneixement poden suposar un risc per a la salut, per la qual cosa, és imprescindible disposar d’informació rigorosa i consensuada.
Amb la voluntat de donar resposta a aquesta demanda i necessitat, s’ha elaborat el document “Alimentació vegetariana en la infància”, que es presenta en forma de preguntes i respostes. Ha estat redactat per part de professionals de la pediatria i la nutrició de centres de salut del País Basc, i ha estat revisat per dietistes-nutricionistes i pediatres d’altres comunitats autònomes, entre les que destaquen les col·laboracions de la Societat Catalana de Pediatria i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Algunes de les preguntes a les que dona resposta la guia breu són: com s’ha d’alimentar un lactant de menys de 6 mesos amb alimentació vegetariana? I quan faci els 6 mesos? I quan sigui més gran? Quines són les freqüències recomanades d’aliments? Cal fer anàlisis de sang i visitar professionals de la salut amb expertesa en alimentació vegetariana? Quins suplements cal prendre?
D’aquesta manera, l’ASPCAT segueix ampliant les fonts documentals sobre alimentació vegetariana, tant les que van dirigides a la població general, com les destinades a professionals de la salut.
Més informació sobre alimentació vegetariana
- L’alimentació vegetariana. Canal Salut (Obre en una nova finestra)
- Informe i posicionament sobre la dieta vegetariana i vegana en el context del servei de menjador escolar. ASPCAT (Obre en una nova finestra)
- Exemples de programacions de menús escolars (inclou exemples de menús vegetarians) (Obre en una nova finestra)