La trobada va experimentar amb un nou format, amb un tram final participatiu

La cap de servei de Promoció de la Salut a la Catalunya Central de l’ASPCAT, Maria Dolors Coll i Areñas, va recollir les conclusions de les taules de treball i debat sobre comunicació i treball en xarxa en la VII Jornada de Salut Comunitària de Vic. La intervenció va incloure també les aportacions del World Cafè —una metodologia de Design Thinking basada en la conversació— sobre actius de salut a la capital osonenca celebrats en el tram final de la jornada. La trobada, duta a terme el passat 18 de gener, va reunir un centenar d’assistents sota el títol “Cap a un treball en xarxa efectiu en salut comunitària”, amb un format híbrid entre una primera part que incloïa diferents ponències i presentacions i una segona part va ser més pràctica, amb les taules i el World Cafè citats.
Van inaugurar la Jornada, Alba Oms i Llobet, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, i Xavier Farrés i Fabré, regidor de Salut pública, Ciutadania i barris, i Participació de l’Ajuntament de Vic, donant la benvinguda a gairebé un centenar de persones assistents. Seguidament, es va poder presentar el nou Pla Local de Salut de Vic 2023-28, a càrrec de Roser del Val i Plana, tècnica de Salut pública de l’Ajuntament de Vic, i Marta Vilanova-Vilà, infermera, doctora en Salut Pública i directora d’Amb Salut.
Marta Mas i Emma López, tècniques d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Sabadell, van presentar el projecte “Som Torre-Romeu: procés comunitari a Sabadell”, explicant l’experiència del treball en xarxa al territori i com aquest ha anat evolucionant i adaptant-se des de la seva creació fins a l’actualitat.
Amb la ponència “La comunicació efectiva com a pont entre el treball en xarxa i la comunitat”, Margarida Mas Sardà, metgessa, directora de Galènia Comunicació Mèdica i delegada territorial d’ANIS (Assosciación Nacional informadores de la Salud) a Catalunya, ens va parlar sobre com fer arribar què fem al nostre públic objectiu, així com els reptes que presenta la comunicació avui dia. Posteriorment, per tancar la primera part de la Jornada, el doctor en psicologia social, Rubén David Fernández Carrasco, docent a la facultat de psicologia de la UB i docent en el Màster Oficial en Salut i Comunitat de la facultat de Ciències de la Salut de Manresa (UVic-UCC), exposa “Podem dir que treballem en xarxa?”, on presenta què li diem treball en xarxa i què és realment.
Entre les diferents ponències i presentacions, Griselda Riera, fisioterapeuta de EAP Vic Sud, va dinamitzar una pausa activa per a les persones assistents amb uns exercicis senzills per evitar passar molta estona seguida asseguts i millorar la postura corporal.
La cloenda de la VII Jornada de Salut Comunitària de Vic va ser a càrrec de Míriam Torres i Moreno, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC.
La VII Jornada de Salut Comunitària de Vic ha estat organitzada per la comissió de treball de la Taula de Salut Comunitària de Vic, formada per tècniques de l’Ajuntament de Vic, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, EAP Vic, UVic-UCC i l’Institut Català de la Salut.