
-
La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES) i el Grup d'Infeccions en Urgències (INFURG-SEMES), amb el patrocini de Gilead Sciences, han organitzat aquesta jornada, el passat 17 de novembre, on s’ha fet balanç del programa “Deja tu Huella” després d'un any en funcionament a 76 hospitals de tot Espanya.
-
La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES) i el Grup d'Infeccions en Urgències (INFURG-SEMES) van posar en marxa el programa “Deja tu Huella” ara fa un any. Un programa que promociona el paper clau que tenen els serveis d'urgències dels hospitals en el diagnòstic precoç del VIH i que ofereix recomanacions als diferents hospitals que hi participen per a la realització d'una serologia de VIH de caràcter no urgent a tots els pacients amb sospita d'infecció pel VIH, per a la seva derivació per estudiar-los i fer-ne seguiment.
Segons les dades facilitades per SEMES i INFURG-SEMES, a Espanya gairebé la meitat dels diagnòstics per VIH són tardans i hi ha un 13% de pacients que no saben que estan infectats (infecció oculta). A més, es calcula que 1 de cada 3 oportunitats de diagnòstic perdut en la infecció pel VIH es produeixen als serveis d'urgències.
Un any després de la seva posta en marxa, i amb 76 hospitals participants en el projecte (20 dels quals de Catalunya*), diferents experts en la matèria s'han reunit a la jornada “Deja tu Huella, un año después” per debatre sobre la importància i l'experiència en el cribratge de VIH a Urgències. Entre aquests experts destaca la participació de Joan Colom, director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, ITS i Hepatitis Víriques (PCAVIHV) que ha parlat sobre la importància del cribratge del VIH i dels èxits aconseguits a Catalunya en la detecció precoç. En la seva presentació, Colom ha destacat les actuacions clau a Catalunya centrades en 3 eixos principals: Reduir el número de noves infeccions de VIH i altres ITS, disminuir el retard en el diagnòstic i asegurar la provisió de tractament.
En paraules dels experts, el diagnòstic precoç no només ajuda el pacient, sinó també la societat en conjunt ja que, amb el tractament antiretroviral adequat, el pacient deixa de transmetre la infecció. Els Serveis d'Urgències Hospitalàries representen una oportunitat única per fer aquest diagnòstic precoç, ja que hi ha pacients pel quals el seu únic contacte amb el sistema sanitari son els Serveis d’Urgències.
- Podeu veure el desenvolupament de la Jornada “Deja tu Huella, un año después” en aquest Vídeo.
(Podeu veure la intervenció de Joan Colom del minut 1:51:06 a 1:57:23)
Llistat dels 20 hospitals de Catalunya que participen en el Projecte “Deja tu Huella”:
- Hospital Sant Joan de Déu de Martorell
- Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.
- Hospital Universitari de Bellvitge
- Hospital de Viladecans
- Hospital de San Juan Despí Moisès Broggi
- Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.
- Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella
- Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona.
- Hospital Sant Joan de Déu de Manresa
- Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona
- Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
- Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona.
- Hospital Clínic de Barcelona
- Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona.
- Hospital del Mar de Barcelona.
- Hospital Parc Taulí de Barcelona.
- Hospital Consorci Sanitari de l’Anoia
- Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Barcelona.
- Hospital Dos de Maig de Barcelona.
- Hospital Consorci Sanitari de Terrassa