Els vectors són organismes vius que poden transmetre agents infecciosos dels animals a les persones (o entre persones i entre animals). Els més freqüents són els artròpodes, com ara mosquits, paparres, mosques, puces i polls.
Poden transmetre malalties infeccioses de forma activa o passiva:
- Els vectors biològics, com els mosquits i les paparres, poden portar patògens que es poden multiplicar dins dels seus cossos i transmetre’ls quan piquen a nous hostes, mentre s’alimenten de sang.
- Els vectors mecànics, com les mosques, poden portar agents infecciosos a l'exterior del cos i transmetre'ls a través del contacte físic.
Les malalties transmeses per vectors representen més del 17% de totes les malalties infeccioses, i moltes són malalties zoonòtiques, com ara la malaltia de Lyme, la febre botonosa mediterrània, la leishmaniosi, l'encefalitis transmissible per paparres, la febre del Nil occidental, la febre de la Vall del Rift o la febre hemorràgica de Crimea i Congo, entre d’altres.
La distribució d'aquestes malalties està determinada per una complexa dinàmica de factors mediambientals i socials. En els últims anys, la globalització dels desplaçaments, el comerç internacional, els moviments de bestiar, el canvi de les pràctiques agrícoles i altres factors mediambientals, com el canvi climàtic, estan influint considerablement en la transmissió d’aquestes malalties. Algunes, com la febre hemorràgica de Crimea-Congo i la febre del Nil Occidental, estan apareixent en països on fins fa poc eren desconegudes.