
- És una iniciativa dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Salut, i Drets Socials, amb la participació de les cooperatives Conca de la Tordera i Progrés Garbí
- 8.156 persones entre residents i professionals de totes les residències del Maresme i Blanes rebran 1.250 kg de tomacons
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Pena, presentarà aquest dimecres, 7 de juliol, a les 11.00 hores, a la residència de la gent gran de Mataró (c. de la Gatassa, 43) l’acció “Gràcies des del Maresme”. A la roda de premsa hi participaran també el president de la Cooperativa Conca de la Tordera, Josep Ferrer, el president de la Cooperativa Progrés Garbí, Xavier Castells, i la directora de la residència, Yolanda Bernardo.
Durant l’atenció als mitjans, es farà un pa amb tomàquet amb tomacons acabats de collir als municipis del Maresme i un bon raig d’oli verge d’oliva verge extra Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana.
El tomàquet és l’hortalissa de temporada que maridada amb l’oli d’oliva protagonitzarà l’acció “Gràcies des del Maresme”. La iniciativa està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; el Departament de Salut, i el Departament de Drets Socials, amb la col·laboració de productors i productores agrícoles de les cooperatives Conca de la Tordera i Progrés Garbí.
Del 6 al 16 de juliol, es repartiran 1.250 kg de tomacó a les residències de la gent gran del Maresme i Blanes. Les 4.342 persones residents i 3.435 professionals de les 79 residències de gent gran del Maresme i les 212 persones residents i 167 professionals de 4 residències de Blanes rebran aquest obsequi que té per objectiu agrair al col·lectiu de professionals de les residències i en especial a les persones grans que hi viuen l’esforç i la capacitat per superar dia a dia aquest període marcat per la COVID-19.
“Gràcies des del Maresme” s’emmarca en la celebració de l’Any Internacional de la Fruita i la Verdura que impulsa l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) per promoure el consum de fruita i verdura de qualitat, estacional i de proximitat entre diferents sectors de la població. En l’espai web de Salut amb fruites i verdures, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, hi trobareu més informació (receptes, activitats, evidències científiques, mites, etc.).
El tomàquet és un aliment de gran riquesa nutricional, És una hortalissa que destaca per ser una bona font de vitamina C i de provitamina A (betacarotens). A més, el tomàquet i els seus derivats (triturats de tomàquet, salses, sopes, sofregits, etc.) destaquen pel seu contingut en licopè, un compost amb elevat poder antioxidant i responsable del seu color vermell. La quantitat de licopè s’incrementa amb la maduració i també amb el fet de créixer a la planta. Triturar i cuinar el tomàquet i mesclar-lo amb oli d’oliva facilita l’absorció del licopè. Com la majoria d’hortalisses, el tomàquet aporta poques calories i una quantitat destacable de fibra.
Aquesta iniciativa s’ha dut a terme anteriorment sota el nom de “Gràcies des de les Terres de l’Ebre” amb la distribució de mandarines a totes les residències de gent gran del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i taronges, a les de Barcelona; “Gràcies des de Valls” amb el repartiment de calçots a residències de Lleida i Tarragona; “Gràcies des del Baix Llobregat”, amb el repartiment de carxofes al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf, l’Hospitalet de Llobregat i Cunit, i “Gràcies des del Baix Segre” amb la distribució de cirera a l’Alt Pirineu i Aran, el Solsonès i el Berguedà. En totes aquestes ocasions, ha tingut una gran acollida en tots els centres receptors.