Des del 3 d’abril s’han dut a terme 25 convocatòries que han aplegat més de 3.200 seguidors
D’esquerra a dreta i de dalt a baix, Anna Canal, Gemma Salvador, Gemma Castella, Elvira Fina, Joan Carles Badia i Leo Pascual; tots sis, professionals de l’ASPCAT que han presentat algun dels 25 casos pràctics en confinament
L’equip de Gestió del coneixement (EGdC) ha fet l’última de les sessions “Casos pràctics en confinament” aquest dijous 9 de juliol, en una convocatòria que ha servit per fer balanç del cicle, i apuntar objectius de futur. La valoració, en paraules de Dani Giménez, responsable de GdC de l’ASPCAT, ha estat «més que satisfactòria», tenint en compte que es va començar «sense pretensions» i «per una serendipitat» (per una troballa inesperada). Per a Giménez, «ha suposat molta feina programar, organitzar i avaluar dues sessions a la setmana, però la necessitat de contacte i de continuar treballant en un entorn desfavorable [el confinament decretat arran de la pandèmia de la covid19] ha generat una dinàmica de comunicació i de posada en comú del coneixement sense precedents». En aquest context hi ha ajudat de manera determinant la tecnologia, amb una plataforma que «ha permès la interconnexió i ha trencat l’aïllament».
Als Casos pràctics en confinament s’hi han inscrit més de 5.300 persones, de les quals més de 3.200 han arribat a connectar-se a alguna de les sessions. Han estat 7 temes d’escorxadors («un èxit per a un col·lectiu sovint oblidat», segons Giménez), 6 temes de seguretat alimentària, 4 temes de promoció de la salut, 3 convocatòries transversals, 3 més d’específiques sobre la covid19 i 2 sessions sobre protecció de la salut ambiental. En el decurs de les jornades s’han presentat 8 comunitats de pràctica (CoP) i s’han creat 2 comunitats de pràctica exprés per donar suport al desconfinament progressiu d’establiments concrets.
A part de Giménez, en la sessió hi van participar també els integrants de l’equip de GdC, Antoni Colomer, Jordi Vendrell i Ildefonso Ortín. Tots tres van valorar molt positivament l’experiència. Vendrell va destacar l’acollida i l’afluència de persones en unes convocatòries que s’han difós per canals «no formals» —bàsicament, grups de whatsapp. Ildefonso Ortín, pel seu costat, va destacar el «feedback directe» aconseguit gràcies a la interacció que permet la plataforma tecnològica utilitzada. Colomer, alma mater del vessant tecnològic d’aquesta experiència, va remarcar que l’eina de comunicació i interacció ha funcionat molt bé.
La darrera sessió Casos pràctics en confinament va comptar amb intervencions de les persones que han participat en alguna de les anteriors sessions, tant amb àudio i vídeo com mitjançant el xat. Moltes van coincidir en l’encert del cicle i van destacar el valor de connectar la comunitat i continuar el treball en xarxa per evitar l’aïllament.
Els responsables destaquen els pocs mitjans que han utilitzat per dur a terme aquest cicle que ha suposat la recuperació de moltes persones i la creació de nous vincles que ha estimulat la generació i compartició de coneixements.