Amb aquest seminari difon els treballs finals 2020 de la CoP del Control oficial dels productes vitivinícoles, resultat de 4 anys de feina.
El grup de Gestió del Coneixement de l’ASPCAT ha organitzat el curs Control oficial dels establiments vitivinícoles - canvis normatius adreçat al personal de l’Agència i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) encarregat del seu control oficial. L’objectiu és donar a conèixer els aspectes sanitaris de la normativa que afecta al sector vitivinícola i els treballs de la CoP per tal que siguin un document de consulta i ajuda durant les tasques de control oficial. També s’expliquen els criteris de flexibilitat que es poden implementar en aquests tipus d’establiments incloent-hi exemples pràctics de com es poden aplicar. El curs s’organitza per donar a conèixer els treballs finals 2020 de la CoP del Control oficial dels productes vitivinícoles, presentats en el marc de les sessions de casos pràctics en confinament organitzades per Gestió del Coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Aquests documents, resultat de 4 anys de feina de la CoP, tenen objectius diferents però complementaris, ja que ambdós contribueixen a millorar l’eficiència de les inspeccions:
- El treball Control oficial dels productes vitivinícoles. Aplicació del SICA en establiments del sector del vi. Criteris de flexibilitat, és un document de suport pels tècnics que realitzen el control oficial que inclou informació rellevant sobre els aspectes sanitaris de la normativa d’aplicació al sector. També recull els criteris de flexibilitat aplicables a determinats requisits d’infraestructures i equipaments així com del pla d’autocontrol pels petits productors.
- El treball Petits cellers: Recursos per al control oficial, on es pot trobar l’Eina per a la implementació dels requisits d’higiene en petits cellers. És un document de suport per a aquests establiments per tal d’ajudar-los a implementar el pla d’autocontrol basat en el sistema APPCC tenint en compte els criteris de flexibilitat que poden aplicar.
Degut a la crisi sanitària de la Covid-19 el curs té un format online i consta de dues parts, una de teòrica i una de pràctica on s’aprofiten les possibilitats de la plataforma Zoom per treballar en grups reduïts.
La primera edició es va dur a terme els dies 25 de novembre i 3 de desembre de 2020 amb una participació de 25 persones. Els docents del curs van ser les persones que van participar en la CoP, que són professionals interns de l’ASPCAT, així com el professor de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech d’Espiells (DARP), el José Antonio Escudero Rivas, enginyer agrònom amb una àmplia experiència, tant en el camp de l’elaboració de vins com en el camp de la docència. La part tècnica va anar a càrrec del Toni Colomer de l’ASPCAT i membre de Gestió del Coneixement. La valoració dels alumnes va ser molt positiva, tant pel que fa al contingut i la qualitat dels docents com per l’organització i format del curs.
Els dies 16 i 17 de febrer està prevista una segona edició ja que a la primera no es va poder acollir a totes les persones interessades. Aquesta formació és molt necessària perquè la normativa sectorial que afecta la seguretat alimentària és molt extensa i ha canviat recentment, a més es tracta d’establiments susceptibles d’acollir-se a criteris de flexibilitat que la majoria d’inspectors/es desconeixen com s’han aplicar.
Documents
-
Control oficial dels productes vitivinícoles. Aplicació del SICA en establiments del sector del vi. Criteris de flexibilitat.
(Obre en una nova finestra)
-
Petits cellers: recursos per al control official
(Obre en una nova finestra)
-
Eina per a la implementació dels requisits d’higiene en petits cellers
(Obre en una nova finestra)